På torsdagen kom beskedet som innebär en svår påfrestning för den norska folksjälen: Förbud mot att resa till "hytter" (stugor) på fjäll och annorstädes.
Stugkulturen sitter i norrmännens dna, men i dessa epokgörande tider krävs unika ingrepp i människors frihet och naturlust.
Förbudet träder i kraft endera dagen, enligt Helse- og omsorgsdepartementet.
– Så till en nyhet som inte alla kommer att tycka är bra, inledde hälsominister Bent Høie en pressträff.
– Detta är ett beslut som jag hade hoppats att vi kunde slippa fatta. Men vi kommer att förbjuda vistelse på hytter utanför den egna hemmakommunen.
Vården viktigast
Tidigare bad regeringen stugägare att frivilligt avstå från "att dra på hyttetur". Nu är förbudet formulerat i en föreskrift, rapporterar NRK.
Bakom den genomgripande restriktionen ligger mindre kommuners välmotiverade oro att inte kunna ge vård åt stugbesökare som fått virussjukdomen covid-19.
De flesta kommuner med många stugor är nöjda med regeringsbeslutet.
– Det var helt nödvändigt. Vi har bara väntat på detta, säger beredskapsrådgivaren Espen Bille-Larsen i Hol kommun med stugområden i populära Geilo till NRK.
Höga böter
Efter det drastiska beskedet blev Bille-Larsen nedringd av stugbesökare som inte vill återvända till sina hemkommuner.
Kommunordföranden Pål Rørby i Hemsedal konstaterar att förbudet får stora konsekvenser för företagen som sett fram mot goda affärer i påsk.
Det finns några undantag i föreskriften, men annars vilar ett hot om böter på 15 000 kronor eller fängelse i tio dagar för den som trotsar förbudet. Justitieminister Monica Mæland understryker dock att efterlevnaden av förbudet inte är prioriterat hos polisen.