Upphittat usb-minne ledde till övergreppsdom

En man hittade ett tappat usb-minne på en badstrand i Östersund i juni i fjol och då han tänkte att minnet kunde innehålla värdefulla handlingar var han fast besluten att hitta ägaren.

Ett tappat usb-minne på en badstrand i Östersund ledde polisen till ett par som begick sexuella övergrepp mot ett barn. Arkivbild.

Ett tappat usb-minne på en badstrand i Östersund ledde polisen till ett par som begick sexuella övergrepp mot ett barn. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott & Straff2021-04-27 03:49

Men det visade sig att minnesstickan innehöll bilder som kunde misstänkas vara dokumenterade övergrepp på barn. En stor polisutredning sjösattes och nu har en kvinna och en man dömts för att ha begått sexuella övergrepp mot ett sovande barn, rapporterar Östersunds-Posten.

Brotten de har gjort sig skyldiga till inkluderar grova sexuella övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott, slår tingsrätten fast.

Kvinnan är i 35-årsåldern och döms till fängelse i två år, medan mannen, som är i 40-årsåldern, döms till fängelse i ett år och nio månader. De döms också till att betala 125 000 kronor i skadestånd till utsatta barnet, som utsattes för brotten mellan 2017 och 2020.

Det upphittade usb-minnet har varit helt avgörande för utredningen, enligt åklagare Eva-Lena Rimér.

– Det hade antagligen inte blivit någon utredning annars, sade hon i samband med att åtal väcktes i mars månad, skriver ÖP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!