En efter en tar de plats inför rättens ledamöter i Solna tingsrätt. Grannarna från lägenhetshuset i Nacka utanför Stockholm berättar om en inledningsvis lugn söndagskväll den 8 september förra året, flera av dem följer EM-kvalmatchen mellan Sverige och Norge på teven.
Plötsligt hörs höga ljud. Skott från automatvapen. Utanför huset sker en attack som enligt åklagare är riktad mot en 33-årig man som även två veckor tidigare beskjutits, men då i Vällingby. Vid den skottlossningen dödades hans 18-åriga fru.
33-åringen har åkt taxi till Nacka tillsammans med två vänner, taxichauffören träffas av ett skott.
– Jag känner att någonting varmt går in i min rygg, det var som att något sprättades upp i kroppen, berättar mannen under förhandlingen som nu pågår i tingsrätten om de båda skottlossningarna.
Kastade sig
Skott går också upp mot lägenheterna runt omkring, och flera boende är otäckt nära att träffas. En man berättar om rädslan när fönstren i hans vardagsrum krossas:
– Jag kastade mig ner på golvet för att ta skydd, sedan kröp jag snabbt ut i köket och ringde polisen.
En granne går fram till fönstret när han hör smällarna. Dagen efter hittar han en kula i sin vardagsrumsvägg. Stolen och bordet på en annan grannes balkong träffas – den plats där han en stund tidigare suttit.
– Jag hade väl tur, konstaterar han kort.
En annan boende i huset, en ung man, hade inte samma tur. Han träffades i huvudet och förlorade vänster öga. Men händelsen har inte bara orsakat fysiska spår hos honom. Oron finns kvar.
– Det här var en bostadsrätt som han valde att sälja, för han kände att ha kunde inte bo kvar där. Det är nog ingen som tror att han kommer bli beskjuten igen i just den lägenheten, men det är en känsla av otrygghet, säger mannens målsägarbiträde Hanna Lindblom och fortsätter:
– Den mänskliga aspekten i det här är mycket större än vad man kan få ner i en dom. Här är det jättemånga människor som drabbas jättehårt, av att de som helt utomstående drabbas av de här skotten.
"Amatörmässighet"
Det här är, tyvärr, knappast det enda fallet i Sverige där utomstående har drabbats av våldsdåd, och det talas oftast om en större hänsynslöshet bland gängkriminella som förklaring.
– Det är bristande impulskontroll, en fullständig avsaknad av empati och respekt för andra människor. De bara kör rakt fram utifrån vad de har för mission, säger Hanna Lindblom.
Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, pekar på en låg risk- och konsekvensmedvetenhet i de här miljöerna. Enligt honom har dock hänsynslösheten alltid funnits. Men ju fler dåd bland utomstående som sker, desto större är också risken att andra skadas. Särskilt som gärningsmännen ofta är stressade och ovana att hantera vapnen.
– Det är det som sticker ut med det här brottet. Det finns en amatörmässighet egentligen, som också blir en hänsynslöshet, säger Sven Granath.
– Jag tror man haft samma brist på empati även förut, men man har vetat mer vad man hållit på med. Här blev det så att man var så desperat att man slog till på en plats och en tid där det var mycket folk ute, fortsätter han.
Tilliten minskar
Risken är att de här händelserna leder till en allmän otrygghet i samhället, enligt Sven Granath.
– Det kan också få som konsekvens att människor söker sig bort från vissa bostadsområden, med segregation som konsekvens. Tilliten mellan människor minskar till slut, och det är väldigt negativt.
Advokaten Hanna Lindblom är inne på samma linje:
– De människor som har önskemål om att vi ska bygga ett samhälle med gated communities och sådana områden, att man ska spärra ute vissa och släppa in andra, de får vatten på sin kvarn här. Det är en väldigt olycklig utveckling i samhället, att vi inte ska kunna ha ett samhälle där vi kan leva fritt.