Utpekad gängledare frias för människohandel

Sju personer inom ett brottsnätverk i Vårberg i södra Stockholm fälls efter omfattande droghandel. Men rätten underkänner anklagelsen om att den utpekade ledaren gjort sig skyldig till människohandel genom att rekrytera pojkar till narkotikaförsäljningen.

Förhandlingen mot nätverkets medlemmar har hållits i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Den fick inledningsvis mycket uppmärksamhet efter rapporter om stök och ordningsstörningar i rättssalen. Arkivbild.

Förhandlingen mot nätverkets medlemmar har hållits i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Den fick inledningsvis mycket uppmärksamhet efter rapporter om stök och ordningsstörningar i rättssalen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott & Straff2021-02-03 06:07

Efter en tids spaning mot brottsnätverket slog polisen för ganska precis ett år sedan till mot brottsnätverket som misstänktes styra narkotikahandeln i Vårberg.

Då hade polisen både avlyssnat telefoner och i hemlighet kameraövervakat medlemmar ur nätverket i det källarförråd där de hanterade narkotikan. De har framför allt sålt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol.

I september 2020 åtalades tolv personer med koppling till nätverket, misstänkta för grovt narkotikabrott. En av dem, en 27-årig man som av åklagarna utpekats som en ledargestalt, åtalades dessutom för människohandel i det som var ett unikt försök att ställa någon till svars då underåriga utnyttjas till narkotikaförsäljning.

Nödläge krävs

Åklagarna har hävdat att 27-åringen rekryterat två 17-åriga pojkar "i syfte att exploatera dem i narkotikaförsäljning".

Men Södertörns tingsrätt väljer att fria 27-åringen för åtalet om människohandel, framgår det av domen som meddelades på onsdagen. Utredningen visar inte att mannen har rekryterat pojkarna till försäljningen, enligt domstolen.

"Enbart den omständigheten att den tilltalade har haft några enstaka telefonsamtal i narkotikarelaterade frågor med dem är inte tillräckligt för att det ska anses utrett att denne också rekryterat ungdomarna, säger rättens ordförande Sara Rosén i ett pressmeddelande.

För att man ska kunna fällas till ansvar för människohandel är en förutsättning att offren befunnit sig i ett nödläge. Inte heller det är tillräckligt bevisat enligt tingsrätten.

Farlig miljö

Åklagarna i målet håller inte alls med om den bedömningen:

– Det här har varit en väldigt farlig miljö för de här unga personerna att befinna sig i. Det har varit mycket narkotika och en miljö är man löser konflikter med våld. Målsägarna har också själva blivit utsatta för grova våldsbrott. Vi tycker absolut att de har befunnit sig i ett nödläge, säger åklagare Paulina Brandberg.

Tingsrätten anser det inte heller styrkt att 27-åringen haft den topposition inom nätverkets hierarki som åklagarna hävdat. Mannen hörs i telefonsamtal, men syns aldrig på några bilder från kameraövervakningen av droghanteringen i källaren.

– Det är klart att då har man en större svårighet rent bevismässigt. Men det stämmer också överens med vår bild av att ju högre upp i hierarkin man kommer desto mindre arbetar man så att säga på golvet, säger Paulina Brandberg.

27-åringen fälls för narkotikabrott av normalgraden till sex månaders fängelse.

Marknadsförde

Sju andra män inom nätverket döms för grovt narkotikabrott. Påföljderna blir fängelse i mellan ett år och två år och tio månader, en person döms till ungdomsvård.

”Utredningen visar att verksamheten bedrivits organiserat med en försäljningsplats i en trappuppgång med narkotikagömmor samt med förvaring av narkotika i förrådsutrymmen, där också förpackning skett. Omfattande samarbete mellan personerna har ägt rum och marknadsföring har skett via en särskild telefon”, kommenterar Sara Rosén.

De övriga personerna i nätverket fälls för narkotikabrott av normalgraden, förutom en kvinna som döms för medhjälp till detsamma.

Utöver dessa döms också ett antal andra personer för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!