Den statliga utredningen lämnades till justitieminister Morgan Johansson (S) på onsdagen.
Den uppmärksammar en rad brister på områden kring landets ställföreträdare, gode män och förvaltare, samt överförmyndarverksamheter. En god man eller förvaltare utses av samhället för att bevaka enskilda personers personliga, ekonomiska och rättsliga intressen.
Morgan Johansson konstaterar att utredningen väger tungt, rent fysiskt – 64 förslag sammanfattas på 617 sidor.
– Det är ett gediget arbete som syftar till att öka tillsynen, utbildningen och strama upp regelverket.
Skyldiga åtalsanmäla
Utredningen kommer efter att SVT Nyheter rapporterat om gode män som plundrat huvudmäns konton, haft ett stort antal uppdrag eller på annat sätt fifflat i sina uppdrag.
Utredaren Kathrin Flossing föreslår bland annat att överförmyndarna, som måste finnas i varje kommun, ska vara skyldiga att åtalsanmäla om en ställföreträdare misstänks ha begått brott mot sin huvudman.
TT: Hur kan det inte ha funnits tidigare?
– Sådana frågor ställer man sig ofta, säger Morgan Johansson.
– De här oegentligheterna har inte kommit fram tidigare på det sättet som framställts. Plus att många av människorna som det berör inte har starka röster i samhällsdebatten. Det här är ofta människor som är funktionshindrade på olika sätt, som inte har starka företrädare. Det kan vara en förklaring.
Möjligheten till insyn i ställföreträdarens verksamhet ska också bli större, och ett krav bör införas på introduktion och utbildning för gode män och förvaltare. Vilka och hur många uppdrag de har ska också samlas i ett register.
Utredningen ifrågasätter också om länsstyrelserna har den kompetens och organisation som krävs för att få ordning på verksamheten. Därför föreslår utredaren att en ny statlig myndighet ska få ett huvudansvar på området. Bland annat ska myndigheten ha föreskriftsrätt, ansvara för den officiella statistiken samt ta fram allmänna råd, utbildningar och informationsmaterial.
Morgan Johansson konstaterar att mer centralisering behövs. Men i vilken form vill han inte sätta ned foten om.
– Vi får se vad remissinstanserna säger. Jag vill inte låsa mig i vilken form man ska göra detta, men inriktningen är klar.
Riksrevisionen konstaterade redan 2017 i en rapport brister i styrningen och rekommenderade att en central myndighet skulle inrättas med ansvar för stöd till och tillsyn av gode män och förvaltare.
"Dolda motiv"
En av slutsatserna i utredningen är att kvaliteten i de gode männens verksamhet måste bli bättre och beslutsfattandet i ärenden om godmanskap måste bli effektivare. Därutöver vill utredaren att regeringen ser över möjligheterna att rekrytera och behålla kompetenta gode män.
Utredningen föreslår att alla kommuner ska ha en överförmyndarnämnd, alltså inte bara en enskild person som är överförmyndare. Små kommuner kan samverka och ha en nämnd tillsammans.
Att vara god man åt en person är ett förtroendeuppdrag och utredningen har i sina direktiv utgått från just detta. Att göra om uppdraget till en anställning är inte aktuellt, säger Morgan Johansson.
– Jag tror att om man skulle gå över till anställningar så professionaliserar man inte bara verksamheten utan det riskerar att privatisera och kommersialisera verksamheten. Då skulle de här tjänsterna i stället upphandlas, och det vill jag inte.
Merparten av förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.