Utredningen klar –gärningsmannen under 15 år

Efter knappt ett års utredande meddelar åklagarmyndigheten att det inte går att slå fast att den pojke som knivhögg en 55-årig kvinna till döds i Kungälv en natt i maj förra året är över 15 år.

En pojke som misstänks för ett knivmord i Kungälv kan inte åtalas på grund av sin låga ålder, enligt åklagaren. Arkivbild

En pojke som misstänks för ett knivmord i Kungälv kan inte åtalas på grund av sin låga ålder, enligt åklagaren. Arkivbild

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott & Straff2021-03-19 15:27

Det innebär att pojken inte kan betraktas som straffmyndig och därför inte kan åtalas.

"Den rättsmedicinska undersökningen indikerar att det är mer sannolikt att han vid gärningen inte var straffmyndig än motsatsen", säger kammaråklagare Thomas Willén vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Åklagaren konstaterar att händelseförloppet den aktuella natten är fullt klarlagt men att utredningen nu avslutas.

Resultatet kommer att delges den misstänkte, hans företrädare och socialtjänsten. De har sedan, oberoende av varandra, möjlighet att begära att åklagare väcker en så kallad bevistalan vid tingsrätten.

Bevistalan innebär att domstolen ändå tar ställning till om den anklagade unga personen har gjort sig skyldig till brott, men något straff kan inte utdömas.

Rättad: I tidigare version fanns en felaktig uppgift om den rättsliga processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!