– Vi är i ett läge där det pågår ganska mycket olagliga aktiviteter från djurrättsaktivister som drabbar våra medlemmar. Problemet är att polis och rättsväsende är så långsamma att reagera, säger Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
I ett brev till rikspolischef Anders Thornberg beskriver LRF djuraktivisternas agerande som ett hot mot livsmedelsproduktionen och mot demokratin, eftersom lantbrukare som uttalat sig om att straffvärdet för bland annat intrång mot djurhållare ska skärpas tystas.
– När höga företrädare för den här gruppen drar sig för att uttala sig är det en stark varningssignal om att demokratin är i fara, säger Palle Borgström.
Salmonella sprids
Den senaste tiden har sydöstra Skåne haft flest intrång samtidigt som fyra gårdar drabbats av salmonella, av en ovanlig typ som inte funnits i Sverige på 40 år. LRF:s hypotes är att aktivister som rör sig mellan stallar i flera olika länder har burit med sig smittan till svenska grisbesättningar. I Danmark ska en rättegång om detta hållas i november.
LRF anser att polisen i Skåne inte tar brottsligheten på allvar, vilket däremot polisen i Västra Götaland har gjort.
– Djuraktivisterna hade hög aktivitet i västra Sverige till för ungefär ett år sedan då polisen där ändrade sitt arbetssätt, vilket visade sig vara mycket framgångsrikt. Genom att tillsätta ett speciellt team såg de mönstren och lyckades lagföra flera djuraktivister, säger Palle Borgström.
Ett mönster
Tobias Bergkvist, chef för polisens utredningsenhet i Västra Götaland, säger att de gjorde en offensiv satsning för att få bukt med brotten mot djurhållare.
Polisen började med att utse en ämnesansvarig och göra en tydlig prioritering så att alla brott mot lantbrukare – hot, skadegörelse, ofredanden, intrång och försök till mordbrand – skulle samordnas.
– På pappret kan det se ut som små brott som kan komma bort i det stora flödet av brottsanmälningar, men det gäller att se hela bilden, säger han.
Polisen arbetade också underrättelsebaserat och träffade lantbrukarna för att få en bild av vad de utsattes för.
– Vi betonade hur viktigt det är att de anmäler alla brott även om de inte tyckte det var lönt. När vi arbetat med de här brotten ett tag såg vi att det fanns en systematik bakom. Vi tyckte det var så pass allvarligt att det var ett hot mot demokratin, säger Tobias Bergkvist.
Idag har antalet anmälningar om den här sortens brott minskat i Västra Götaland men polisen fortsätter det arbete som påbörjats.
Palle Borgström hoppas nu att polisen i Skåne ska börja prioritera brotten på samma sätt. Han oroas för att lantbrukarna annars tar saken i egna händer.