Vägspärrar gav plötslig rädsla i Angered

Plötsligt var det tomt på gårdarna i Angered. Invånarna i nordöstra Göteborg skakades om när kriminella upprättade vägspärrar, och en ny otrygghet slog rot i området.
–Människor här blev rädda. Jag upplever inte att de är det annars, säger Eva Looström som jobbar på Lövgärdesskolan.

Gatorna ekade tomma i Angered i samband med att kriminella gäng satte upp vägspärrar.

Gatorna ekade tomma i Angered i samband med att kriminella gäng satte upp vägspärrar.

Foto: ADAM IHSE / TT

Brott & Straff2020-08-30 08:45

De sista sensommarkvällarna i augusti blev stadsdelarna i nordöstra Göteborg stilla. I många familjer fick barn inte gå ut ensamma, och de vuxna såg till att vara hemma tidigt.

– En dag när jag cyklade hem var det nästan tomt på alla gårdar, trots att det var varmt. Där brukar alltid vara mycket liv och rörelse annars, säger Martin Persson, ungdomsansvarig i en av områdets fotbollsklubbar, Gunnilse.

– Det kändes väldigt konstigt. Man blev förvånad, säger Persson.

I början av veckan slog nyheten ner om att unga, maskerade och eventuellt beväpnade män stoppat bilister. Det pratades om att kriminella gäng som agerar i området ville kontrollera fordon och förare.

Eva Looström, som arbetar med demokratifrågor på Lövgärdesskolan i norra Angered, säger att det ledde till oro.

– Jag har förstått det som att man höll sig inne, säger hon.

Bråk i två veckor

En konflikt mellan två kriminella grupper blossade upp för ungefär två veckor sedan. Den ena har sin bas i stadsdelarna i nordöstra Göteborg, ett stort område som med ett samlingsnamn kallas Angered. Den andra gruppen finns i Backa på Hisingen.

Sedan början av augusti har flera skottlossningar ägt rum, men sedan ett par dagar upplevs läget vara lugnt igen.

Men den otrevliga erfarenheten har lämnat spår.

– Så här kan vi inte ha det. Det är inte klokt, säger Eva Looström.

Hon har tagit initiativ till en manifestation mot våld som ska hållas på tisdag. Med tanke på coronapandemin satsar man dels på att träffas via nätet, dels på att samlas i mindre grupper till exempel vid skolan. Eva Looström hoppas att flera stadsdelar runt om i Göteborg ska vara med.

Manifestationen kan även ses som riktad mot en dramatisk händelse i tisdags, då en skolanställd i Angered blev kidnappad och misshandlad på vägen hem. En man sitter häktad misstänkt för brottet.

Men Eva Looström tycker inte att de senaste veckornas oroligheter är representativa för Angereds olika delar.

– Tryggheten har ökat i Lövgärdet. Vi har inte haft några bekymmer tidigare i sommar, ingen skadegörelse på skolan, säger hon.

Ungdomar vid vägen

Bilden av att det som hänt är något mycket ovanligt bekräftas av Frankie Boakye, lärare på Hjällboskolan och ungdomsledare i bland annat fotbollsklubben Angered MBIK.

– En del elever uttryckte oro och var rädda under dagarna när det var som värst. De har hört helikoptrar, och det var poliser på gatorna. Så brukar det givetvis inte vara, säger han, och nämner de så kallade vägspärrarna som de kriminella upprättade:

– När jag körde hem från träningar såg jag att det stod ungdomar längs vägarna. Jag personligen har inte drabbats, men jag vet att tränarkollegor blivit stoppade.

Frankie Boakye har bott hela sitt liv i Angered, och känner sig trygg i området. Han betonar att det trots allt är få ungdomar inom den organiserade idrotten som senare blir kriminella.

– Men det känns som att satsningen på ungdomar minskar, tillägger han, och pekar på att föreningar tvingats lägga ner på grund av brist på ledare.

– Det är otroligt viktigt att det finns vettig sysselsättning för ungarna.

Förekommer oro

Martin Persson i Gunnilse, som även jobbat i 18 år som lärare i Angered, har själv blivit hotad flera gånger, både i skolan och inom fotbollen.

– Första gången blev jag rädd. Sedan tyckte jag nog att jag hade byggt upp ett förtroende för dem som hotade, så att jag kände att inget kommer att hända, beskriver Martin Persson.

Bland andra boende finns det däremot oro, säger han.

– Många som bor här är rädda. De vågar inte säga om de sett något olagligt.

Men han framhåller vikten av att se människan bakom dåligt beteende.

– Jag kan säga till ungdomar att det du gör är åt helvete, men jag tycker om dig ändå. Jag tror att det är den enda rätta vägen. Annars blir det en vägg mellan oss som är etablerade i samhället och dem som uppfattar sig vara utanför, säger Martin Persson.

Orättvist utpekade?

Det ena av de två kriminella gäng som pekas ut i konflikten utgörs av medlemmar i en släkt i Angered. Både Martin Persson och Frankie Boakye har varit lärare eller ledare för barn inom släkten.

– Jag har inte haft några problem med dem, säger Frankie Boakye.

– Det har varit jättetrevliga killar, säger Martin Persson.

Bilden av Angered är dubbel. Många av de boende pekar på att det oftast är lugnt och tryggt, men att det är bilden av de kriminellas verksamhet som sprids.

– Det blir så stämplat, precis som om vi som bor här är sämre än de som bor inne i stan. Det händer ju saker över hela Sverige, säger Maria, som inte vill uppge sitt efternamn. Hon tycker att Göteborgs förorter blir orättvist utpekade.

– Jag känner mig inte otrygg här på något sätt, säger hon.

Fakta: Angered

Ett samlande namn på en rad stadsdelar i nordöstra Göteborg, bland andra Hjällbo, Hammarkullen, Linnarhult, Angered centrum, Rannebergen, Gårdsten och Lövgärdet.

Cirka 53 000 personer bor inom Angereds stadsdelsförvaltning.

Det moderna Angered började byggas på 1960-talet när Göteborg trodde att stadens befolkning skulle växa kraftigt. Sedan kom varvsindustrins stora kris på 1970-talet, då tusentals jobb försvann och stadens expansion stannade av.

Stadsdelarna ligger utspridda och ofta avskilda från varandra av skog, berg eller annan natur.

Befolkningen är ung. 45 procent är under 30 år. Bara 10 procent är äldre än 65 år.

Ungefär hälften av invånarna är födda utomlands.

Källa: Göteborgs stad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!