– Det svåra momentet är inte att få upp den ur vattnet, utan att få i den i containern, säger Linus Vandrevik, lokalpolisområdeschef i Kalmar, som samordnar operationen.
Valkroppen är cirka åtta meter lång och ska först dras upp på land och sedan flyttas till en tät container för att kunna transporteras till en förbränningsanläggning.
– Målsättningen är att få upp den så hel som möjligt, men det troliga är att det inte kommer att gå, för det finns inte sådana transportmöjligheter att man kan ta den fullständigt hel.
"Är optimister"
Arbetet håller på att upphandlas av en entreprenör, som har vana vid att ta hand om döda djur.
– Vi är optimister. Det är flera olika entreprenörer som har sagt sig kunna göra det här och kunna sätta i gång mer eller mindre direkt, säger Linus Vandrevik.
Utöver poliser kommer personal från kommunen, länsstyrelsen och annan expertis att vara på plats vid förflyttningen och området kommer att behöva spärras av på grund av risken för att valkroppen ska explodera.
Att i stället dra ut valen till havs har inte bedömts som ett realistiskt alternativ. Det är långgrunt där den ligger och bara att dra ut den till djupare vatten ett par tusen meter ut skulle vara en svår operation.
Ovanlig arbetsuppgift
Att sedan sänka den skulle kräva mycket järnskrot och att spränga sönder den skulle inte heller vara någon bra lösning, eftersom kadaverdelar i så fall skulle flyta iland, konstaterar Linus Vandrevik.
TT: Det här är en ovanlig arbetsuppgift för dig som polis?
– Polisen har ju väldigt många arbetsuppgifter, allt från att utfärda pass till det här också, uppenbarligen. Så det är ett fantastiskt arbete på det sättet. Vi hanterar ju dött vilt nästan varje vecka, men inte av den här kalibern eller storleken.