Vändningen – majoriteten använder munskydd

Svenskarnas skepsis till munskydd har mildrats avsevärt. I dag använder majoriteten munskydd åtminstone vid något tillfälle, enligt deras egna uppgifter i en enkätundersökning.

Någon har placerat ett munskydd på statyn "Pojke" av Sten Ericson på Reimersholme i Stockholm. Arkivbild.

Någon har placerat ett munskydd på statyn "Pojke" av Sten Ericson på Reimersholme i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brott & Straff2021-04-01 16:43

I november i fjol sade 77 procent av de tillfrågade i Novus månatliga undersökning att de aldrig använde munskydd i offentliga inomhusmiljöer. Nu är motsvarande siffra 31 procent.

Andelen som säger att de alltid eller åtminstone ofta använder det har stigit från 3 procent till 22 under perioden. Om de som säger att de använder munskydd ibland eller sällan räknas in är det så många som 68 procent – tre gånger så många som i höstas.

Novus noterar i ett pressmeddelande att uppfattningen om hur stor nytta munskydden gör har fluktuerat – vilket institutet kopplar till myndigheternas omsvängning i frågan.

"Efterlevnaden begränsades självklart av denna totalomvändning och förvirringen det ledde till", skriver Novus vd Torbjörn Sjöström, som tror att användningen annars hade ökat långt tidigare.

Novus-undersökningen baseras på 1 000 intervjuer som genomfördes mellan den 22 och 28 mars. Deltagarna är slumpmässigt rekryterade personer mellan 18 och 89 år, utifrån ett riksrepresentativt urval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!