Vapen säljer som smör i coronahärjat USA

Vapenförsäljningen stiger dramatiskt i det coronavirusdrabbade USA. Branschen får draghjälp av att butiker som säljer vapen och ammunition förklarats samhällsviktiga av president Trumps regering.

En vapenaffär i Los Angeles i Kalifornien i USA.

En vapenaffär i Los Angeles i Kalifornien i USA.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Brott & Straff2020-04-14 06:40

Under mars månad ökade antalet bakgrundskontroller som görs vid vapenköp med 41 procent till 3,7 miljoner, enligt statistik från polismyndigheten FBI. Det är det högsta antalet kontroller under en enskild månad sedan det federala registret infördes 1998, skriver nyhetskanalen CNN.

Flest kontroller gjordes från delstaten Illinois, följt av Texas och Kentucky.

– Det är inte ovanligt att vapenförsäljningen tar fart med anledning av politiska eller sociala händelser, säger Cara Herman, talesperson för US Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives – den myndighet genom vilken bakgrundskontrollerna sker, till CNN.

Näst högst

Hur stor försäljning ledde då bakgrundskontrollerna till? Enligt tidningen The New York Times, som sedan år 2000 sammanställt egen statistik från myndigheterna, såldes knappt 2 miljoner skjutvapen under mars. Det är den näst högsta noteringen efter januari 2013, då den demokratiske presidenten Barack Obama just valts om och masskjutningen på grundskolan Sandy Hook i Connecticut ägt rum. Då var många vapenförespråkare rädda för att lagarna skulle skärpas och den grundlagsskyddade rätten att bära skjutvapen inskränkas.

Kan hålla öppet

Flertalet bedömare har påpekat att den virusoro som råder i landet och de smittskyddsåtgärder som införts kan öka människors ängslan och få dem att vilja bunkra vapen och ammunition.

Lägg därtill att tillverkare, försäljare, importörer och distributörer av skjutvapen lagts till på den uppdaterade lista över samhällsviktig verksamhet som den federala regeringen publicerade härom dagen. Det innebär att vapenbutiker – liksom apotek och mataffärer – kan hålla fortsatt öppet när övriga delar av samhället stängs ner.

Fakta: USA och skjutvapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som ratificerades 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav. Enligt federal lag måste dock licensierade vapenhandlare göra bakgrundskontroller av köpare.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).

I höstas uppgav 37 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 64 procent sade att de vill se tuffare lagar när det gäller försäljning av vapen. 29 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 70 procent är emot en sådan lag.

I nuläget uppges 393 miljoner privatägda skjutvapen vara i omlopp i USA.

Källor: NRA, Gallup, Small Arms Survey med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!