Vill ge barn rätt till videosamtal med intagna

Ge barn till frihetsberövade möjlighet att ha videosamtal med sin förälder. Det kräver barnrättsorganisationer för att barn ska kunna ha kontakt med sin förälder efter det besöks- och permissionsförbud som Kriminalvården infört på grund av coronaviruset.

Kriminalvården snabbutreder nu om det är möjligt att låta barn ha videosamtal med föräldrar som är frihetsberövade. Arkivbild.

Kriminalvården snabbutreder nu om det är möjligt att låta barn ha videosamtal med föräldrar som är frihetsberövade. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Brott & Straff2020-04-11 18:30

Kriminalvården har sedan coronautbrottet i Sverige infört besöksförbud på häkten och anstalter och även stoppat permissioner för att undvika smittspridning.

Organisationerna Bufff, Solrosen och Erikshjälpen, som jobbar för att hjälpa och stötta barn som har en förälder på anstalt eller häkte, vill att Kriminalvården inför möjlighet till videosamtal. Anledningen är att det rådande besöksstoppet gör att barnen inte har möjlighet till den nära kontakt med frihetsberövade föräldrar som de har rätt till enligt barnkonventionen.

– Många barn, som vill och önskar, är ändå vana att ha kontakt med sina föräldrar genom besök på anstalter och häkten. Det handlar om att få en kram, sitta nära och vara med sin förälder, säger Madelein Kattel som är verksamhetschef på Bufff.

Stor oro

Hon berättar att många barn som de har kontakt med är extra oroliga nu för hur mamma eller pappa har det på insidan.

– De är oroliga för hur blir det om det blir corona i fängelset? Finns det sjukvård? Får de komma ut till ett sjukhus, vad händer då? säger Madelein Kattel.

Hon säger att videosamtal förstås inte helt kan ersätta fysiska besök men skulle kunna vara ett komplement när det av olika skäl inte går att träffas på riktigt.

– Då får man åtminstone se att man har en förälder som mår bra. Han eller hon ser frisk ut och är okej, säger Madelein Kattel.

Möjligheten till videosamtal med intagna finns redan i flera länder inom EU, bland annat i Storbritannien och Polen. Men i Sverige är det än så länge endast tillåtet med vanliga telefonsamtal.

Förstår behovet

Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, säger till TT att man under "rådande omständigheter" ser och förstår behovet av att kunna genomföra samtal med bildöverföring.

– Det är klart att det är tufft både för intagna och framför allt för barnen att inte kunna träffas eller se varandra, säger han.

För att mildra effekterna av besöksförbudet tillåts nu intagna att ringa sina familjer längre och gratis. Men Kriminalvården tittar också på möjligheten att införa videosamtal.

– Ytterst är det en fråga kopplad till säkerheten. Vi snabbutreder nu detta och hoppas kunna lämna besked så snart det går. Men säkerheten måste komma först då det också finns sekretesskäl att ta hänsyn till, säger Jörgen From Nordin.

Fakta: Barn med föräldrar i fängelse

Varje år är det ungefär 8 000 barn och ungdomar som har minst en förälder i fängelse. Om frivård (kriminalvård ute i samhället) räknas in uppskattas det vara över 30 000 barn och unga som har en förälder som är frihetsberövad.

Barnens bästa ska alltid vara utgångspunkten när det gäller kontakten med den frihetsberövade föräldern. Barn har rätt att ha kontakt med och träffa sin frihetsberövade förälder men barnet kan också ha rätt att säga nej till detta.

Källa: Socialstyrelsens kartläggning Barn med frihetsberövade föräldrar. (2018)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!