Vill se livstid för sex personer efter tre mord

Samtliga sex personer som åtalats för inblandning i ett dubbelmord och ytterligare ett mord i Norrköping bör dömas till livstids fängelse, yrkar åklagarna i onsdagens slutplädering i tingsrätten.

Skotten som avlossades vid dubbelmordet den 5 december 2019 gick rakt in i nattklubben i centrala Norrköping. Arkivbild.

Skotten som avlossades vid dubbelmordet den 5 december 2019 gick rakt in i nattklubben i centrala Norrköping. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Brott & Straff2021-05-19 16:24

Fyra av de sex står åtalade för inblandning i samtliga mord, och för dem är något annat än livstid uteslutet anser åklagarna, rapporterar Norrköpings Tidningar.

För de två som åtalats för enbart ett av morden yrkas i första hand livstid, i andra hand tidsbestämda straff.

Dubbelmordet ägde rum den 5 december 2019, utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Då sköts två män som befann sig utanför klubben med flera skott och dog. Flera andra personer som befann sig inne eller i anslutning till nattklubben var nära att träffas av kulorna, som avfyrades från automatvapen inifrån en bil som passerade utanför.

Det tredje mordet inträffade fyra månader senare, den 9 april 2020. Då besköts två personer med automatvapen utanför hamburgerrestaurangen Max på Ingelsta köpområde i Norrköping. Den ene mannen träffades och dog medan den andre lyckades fly och klara sig utan skador.

Förhandlingen har pågått i flera veckor och väntas avslutas på torsdagen.

Männen förnekar inblandning i morden.

Fakta: Åtalet för de tre morden

Misstankarna mot männen är uppdelade i två åtal, men målen avhandlas under samma huvudförhandling.

Åtalet om dubbelmordet vid nattklubben den 5 december 2019:

Fyra personer åtalas för två fall av mord. En 23-årig man och en 33-årig man misstänks ha utfört själva skjutningen. En 30-årig man misstänks ha planerat morden och bland annat tillhandahållit skyttarna med vapen. En 28-årig man misstänks bland annat ha förvarat vapnen och kartlagt offren under kvällen samt meddelat skyttarna om deras position.

Alla åtalas även för framkallande av fara för annan i samband med skjutningen, eftersom det var flera andra personer som var nära att träffas av kulorna. Tolv personer är målsägare.

Åtalet om mordet och mordförsöket på Ingelsta den 9 april 2020:

Samma fyra som vid åtalet om dubbelmordet, samt ytterligare två personer, åtalas för mord och försök till mord.

Även denna gång misstänks 23-åringen och 33-åringen ha utfört själva skjutningen, och 30-åringen misstänks ha planerat och organiserat mordet. En 27-årig man misstänks bland annat ha ordnat fram en flyktbil och en brottsbil samt ha deltagit vid planeringen. 28-åringen som misstänks för dubbelmordet misstänks här ha förvarat vapnen och levererat dem till skyttarna, och en annan 28-åring misstänks ha lurat offren till mordplatsen.

30-åringen och 27-åringen åtalas även för stämpling till mord, misstänkta för att återigen försökt mörda den man som undkom skyttarna vid Ingelsta.

Flera av personerna åtalas även för olika vapenbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!