Vill skÀrpa asylförslag för snabbavvisningar

Regeringen uppmanas att skÀrpa förslaget pÄ en lista över sÀkra lÀnder för att kunna snabbavvisa asylsökande. M, KD, SD och L anser att listan fÄr en högst marginell effekt, sÄ som den ser ut nu.

Maria Malmer Stenergard (M) vill skÀrpa regeringens förslag om en sÀkra lÀnder-lista för snabbavvisningar. Arkivbild,

Maria Malmer Stenergard (M) vill skÀrpa regeringens förslag om en sÀkra lÀnder-lista för snabbavvisningar. Arkivbild,

Foto: Ali Lorestani/TT

Brott & Straff2021-03-09 12:31

Tanken med de nya reglerna Àr att Migrationsverket ska fÄ rÀtt att klassa en asylansökan som uppenbart ogrundad om personen kommer frÄn ett land pÄ listan. Det handlar om lÀnder dÀr bara nÄgra fÄ procent av dem som söker asyl fÄr stanna i Sverige.

Migrationsverket har fÄtt i uppdrag att besluta vilka lÀnder som ska stÄ pÄ listan och föreslog nyligen Ätta lÀnder: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Chile, Kosovo, Mongoliet, Nordmakedonien, Serbien och USA.

– Det blir helt tandlöst och listan kommer att fĂ„ högst marginell effekt, sĂ€ger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.

FÀrre Àn vÀntat

NÀr migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterade förslaget nÀmnde han bland annat Georgien, Ukraina och Uzbekistan som exempel pÄ möjliga listlÀnder.

Han bedömde att uppemot en tredjedel av asylansökningarna som kom in förra Äret skulle kunna omfattas av de nya reglerna.

Men Migrationsverket tror att deras förslag pÄ lista snarare omfattar runt en tiondel av asylansökningarna.

– Morgan Johansson har utmĂ„lat det hĂ€r förslaget som nĂ„got helt annat Ă€n vad det blev, sĂ€ger Maria Malmer Stenergard.

Snabbare hantering

I förra veckan svarade migrationsministern pÄ frÄgor i riksdagen om listan.

– SĂ€kra-lĂ€nder-listan kommer att innebĂ€ra att de som kommer frĂ„n lĂ€nder med vĂ€ldigt lĂ„g beviljandegrad – och som Migrationsverket bedömer Ă€r sĂ€kra lĂ€nder – kommer att kunna Ă„tervĂ€nda mycket fortare. I stĂ€llet för att vara hĂ€r kanske tre-fyra mĂ„nader, kommer de i stĂ€llet att vara hĂ€r bara tre-fyra veckor, sade Morgan Johansson dĂ„.

– Regeringen kan inte gĂ„ in och styra över Migrationsverket vilka lĂ€nder som ska sĂ€ttas upp. Det mĂ„ste vara upp till myndigheten att göra det.

Av de 443 asylansökningar frĂ„n georgier som avgjordes i fjol fick tre uppehĂ„llstillstĂ„nd. För avgjorda fall frĂ„n Ukraina Ă€r motsvarande siffra fem av 575 och för Uzbekistan 29 av 1 377 avgjorda fall.

Men Migrationsverket tar inte enbart hÀnsyn till hur mÄnga som fÄr avslag nÀr listan görs, utan Àven om landet Àr en fungerande rÀttsstat, har kontroll över sitt territorium och om det förekommer nÄgon inre vÀpnad konflikt.

Avvisas omedelbart

De nya reglerna, som införs i maj, innebĂ€r att den som fĂ„tt avslag kan avvisas omedelbart, Ă€ven om man överklagar beslutet. En domstol kan dock fatta beslut om inhibition i samband med överklagandet– dĂ„ fĂ„r avvisningen vĂ€nta till dess ett beslut Ă€r fattat.

Enligt förslaget har de asylsökande tre veckor pÄ sig att överklaga.

– Vi vill att regeringen ska Ă„terkomma med förslag pĂ„ kortare överklagandetid, sĂ€ger Maria Malmer Stenergard.

Det Àr ett av tre tillkÀnnagivanden som socialförsÀkringsutskottet vill att riksdagen ska stÀlla sig bakom. De andra tillkÀnnagivandena handlar om att kunna anvÀnda elektronisk fotboja i stÀllet för förvar frÄn det att beslutet fattas till dess att avvisningen sker samt att delar av ett land ska kunna anses som sÀkert.

M, KD, SD och L har majoritet i utskottet. Men nÀr frÄgan kommer upp till omröstning i kammaren nÀsta onsdag rÄder "vanlig" mandatfördelning, dÀrför vÀntas inte förslaget gÄ igenom dÀr.

Fakta: Om sÀkra ursprungslÀnder

Genom att upprÀtta en lista över sÀkra ursprungslÀnder fÄr Sverige, enligt EU-reglerna, möjlighet att snabbehandla fler asylÀrenden Àn i dag.

Asylsökande frÄn lÀnder pÄ listan ska kunna snabbavvisas om deras ansökningar Àr uppenbart ogrundade.

Alla har rÀtt till en individuell prövning, oavsett om man kommer frÄn ett land pÄ listan.

Migrationsverket har föreslagit att Albanien, Bosnien och Hercegovina, Chile, Kosovo, Mongoliet, Nordmakedonien, Serbien och USA ska stÄ pÄ listan.

Tidigare har Sverige haft ett snabbspÄr som frÀmst anvÀndes för asylsökande frÄn vÀstra Balkan. Men en EU-dom 2018 satte stopp för det.

Flera EU-lÀnder har i dag listor över sÀkra lÀnder, vilka bygger pÄ EU:s asylprocedurdirektiv. Försök har ocksÄ gjorts att komma överens om en gemensam sÀkra lÀnder-lista för alla EU-lÀnder, men det har hittills misslyckats.

Ett land ska, enligt EU-direktivet, kunna betraktas som sÀkert om det utifrÄn ett demokratiskt system och allmÀnna politiska förhÄllanden framgÄr att det inte förekommer förföljelse, tortyr eller förnedrande bestraffning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!