Ville betala en miljon för mord på rivalen

Toppskiktet av Vårbynätverket åtalas i en omfattande härva av grov organiserad brottslighet. I botten ligger en konflikt mellan två ledargestalter som lett till mordförsök på mordförsök. Men här ryms också sprängningar och vapenbrott, samt kidnappningen där rapartisten Yasin misstänks för inblandning.

Många av de åtalade tillhör Vårbynätverket, ett kriminellt gäng som har sin bas i Vårby gård i Huddinge kommun söder om Stockholm. Arkivbild.

Många av de åtalade tillhör Vårbynätverket, ett kriminellt gäng som har sin bas i Vårby gård i Huddinge kommun söder om Stockholm. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott & Straff2021-03-23 06:01

Totalt 30 personer åtalas i det kanske största gängmål som Stockholm har sett. Bland dessa finns hela ledarskiktet i Vårbynätverket, som har sin bas i södra Stockholm och som enligt den närmare 40 sidor långa stämningsansökan som åklagaren lämnade in till Södertörns tingsrätt på tisdagen ägnat sig åt mycket grov brottslighet.

– Brottsligheten är hänsynslös i många delar. Det är våldshandlingar mot olika målsägande, det är ett väldigt stort antal vapen, kraftiga sprängladdningar som används och omfattande narkotikahandel, säger åklagaren och förundersökningsledaren Anna Stråth till TT.

Ett av brotten rör ett mordförsök som har sin grund i en långvarig konflikt mellan en 32-årig man som pekas ut som ledare för Vårbynätverket och en 28-årig man som tillhör en annan gruppering med bas i området. Efter en dödlig skjutning 2017 eskalerade våldet enligt åklagaren, och flera skjutningar och mord har kunnat kopplas till konflikten.

Överlevde skjutning

Så sent som i februari förra året överlevde 28-åringen en attack vid Kungens kurva i Stockholm. I stället sköts hans vän till döds, och hans hustru skadades. Rättegången om denna händelse har nyligen avslutats men dom har ännu inte meddelats.

Nya planer på att döda mannen tar vid under våren 2020, enligt åtalet. Tillsammans med en 27-årig man som har en ledande position i en gruppering i Hagsätra, beslutar Vårbyledaren att försöka skjuta ihjäl 28-åringen. Flera män med koppling till nätverket involveras i detta och åtalas nu för inblandning.

Mordförsöket misslyckas dock då polisen griper 28-åringen innan skyttarna hinner slutföra planen. Då sluter 32-åringen och en annan högt uppsatt man inom nätverket, en tidigare framgångsrik fotbollsspelare, ett avtal med en okänd person om att denne ska få en miljon kronor om han lyckas döda mannen.

Utöver detta misstänks personer inom Vårbynätverket bland annat för en sprängning vid en bilfirma i Haninge och förvaring av ett stort antal vapen och ammunition i ett förråd i Vårby.

Dessutom misstänks 32-åringen och 27-åringen från Hagsätragrupperingen för att ha bedrivit en storskalig narkotikahandel med bland annat kokain. De har köpt upp partier som beräknas ha ett marknadsvärde på gatan på omkring 60 miljoner kronor, enligt åtalet.

"En ledare"

Enligt Anna Stråth är Vårbynätverket väldigt hierarkiskt uppbyggt, med 32-åringen som en tydlig ledare.

– Det finns bara en ledare, och det är han, och han bestämmer om organisationen. Han har drivit det här från Spanien, via någon form av platschefer i Vårby som har fått direktiv om vad som ska utföras, vem som ska göra vad, vad som ska hända, och sedan har de rapporterat till honom, säger hon.

32-åringens advokat Filip Rydin säger att hans klient förnekar brott.

– Han har inte deltagit i de här brotten, säger Rydin.

Dessutom ifrågasätter försvaret användandet av bevisning som kommer från krypteringstjänsten Encrochat, som knäcktes av fransk polis förra våren. Det rör sig om olaglig avlyssning, menar advokaten.

Yasin förnekar

Den mest uppmärksammade händelsen i åtalet rör dock kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Då började bilder på artisten i kränkande situationer florera på nätet och en utredning om människorov inleddes. Extra skjuts fick den historien då Yasin Mahamoud, en av Sveriges mest spelade rapartister, greps på ett hotell i centrala Stockholm på nyårsafton, misstänkt för inblandning i kidnappningen. Han har sedan dess, mot sitt nekande, suttit häktad och åtalas nu för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov.

– Han förnekar såväl det ena som det andra, säger advokat Frida Wallin som är Yasins försvarare.

Skulle spränga

Flera andra personer åtalas för att ha utfört själva kidnappningen, som ägde rum efter att Mahamouds inblandning hade upphört.

Enligt åklagarens beskrivning var målet med kidnappningen bland annat att tvinga av offret värdesaker. Med hot om att publicera de förnedrande bilderna från kidnappningsnatten försökte gärningsmännen också tvinga artisten att betala dem tre miljoner kronor.

När hoten förblev obesvarade var gärningsmännens nästa steg att placera en bomb utanför artistens mammas hus. Sprängningen genomfördes dock aldrig och bomben beslagtogs senare av polis.

Fakta: Brotten i åtalet

Följande brottsrubriceringar finns i åtalets 16 åtalspunkter som omfattar 30 personer:

Mordförsök och medhjälp till mordförsök.

Underlåtenhet att avslöja eller förhindra brott.

Skyddande av brottsling, grovt brott.

Synnerligen grovt vapenbrott, försök till synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott.

Synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Stämpling till mord.

Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

Människorov och rån, medhjälp till människorov och rån, stämpling till människorov, försök till grov utpressning.

Synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott, narkotikabrott.

Grovt penningtvättsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!