Virusappar populära – men väcker frågor

Alltfler länder lanserar mobilappar mot covid-19-spridningen. I Norge beskrivs appen "Smittestopp" redan som en succé. Den kommande danska varianten befaras fungera dåligt på Iphone, och den tyska dröjer av integritetsskäl.

"Smittestopp", den nya appen från Folkehelseinstituttet i Norge, visas upp i Oslo tidigare i veckan.

"Smittestopp", den nya appen från Folkehelseinstituttet i Norge, visas upp i Oslo tidigare i veckan.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Brott & Straff2020-04-17 18:06

Smittestopp släpptes tidigare i veckan, och hade på fredagseftermiddagen laddats ner mer än en miljon gånger, enligt landets hälsominister Bent Høie (H).

Detta trots att den till en början ska fungera bara i några få kommuner, och tas i drift över hela landet först i maj.

Tanken är dels att ge myndigheter bättre bild av smittspridning, dels att invånarna ska kunna se om de riskerar att ha smittats.

Informationen bygger på mobiltelefonernas rörelsemönster. Men i Danmark, där motsvarande app är under utveckling, larmar myndigheterna att funktionen hämmas av en speciell spärr i Apples telefoner.

– Operativsystemet är byggt så att appens förbindelse via blåtand kapas när appen eller telefonen inte aktivt används, säger Rikke Zeberg vid danska Digitaliseringsstyrelsen enligt tidningen Altinget.

Android utan spärr

Enligt Zeberg stöter organ i flera länder på Apple om detta, men hittills utan resultat. Apples Iphone har uppemot hälften av marknaden i Danmark. För de konkurrerande Android-mobilerna finns inte samma spärr gällande blåtands-funktionen.

Iphone-problematiken har tidigare uppmärksammats för en virusapp i Singapore, och där fick användarna då helt enkelt rådet att alltid ha appen aktiv. Men Rikke Zeberg påpekar att resultatet blir mycket bättre om appen kan fungera även när telefonen ligger nedstoppad.

Å andra sidan framhålls faror för privatlivet när alltfler skaffar dessa spårningsappar. I Israel lanserades en virusapp redan i mars, och tankades snabbt ned av över en miljon människor. Samtidigt beordrade premiärminister Benjamin Netanyahu säkerhetstjänsten Shin Bet att följa covid-19-smittades telefoner, skriver nyhetsbyrån Reuters. Och även om de två händelserna inte ska ha haft något samband väckte det en integritetsdebatt.

Tre till fyra veckor

I EU är integritetsbestämmelserna striktare än på många andra håll i världen, och EU-kommissionen understryker i nya riktlinjer att it-hjälpmedlen är en balansgång. "Det är viktigt att säkerställa att EU:s medborgare fullt ut kan lita på innovativa digitala lösningar, och kan ta till sig dem utan rädsla. Största möjliga deltagande bland EU:s medborgare är av nöden för att helt utnyttja spårningsapparnas potential", heter det i ett pressmeddelande.

I Tysklands arbete med en virusapp ligger sådana överväganden högst på agendan, försäkrar hälsominister Jens Spahn.

– För att detta ska bli riktigt bra, behöver det (utvecklingsarbetet) ta tre till fyra veckor snarare än två veckor, säger Spahn till mediebolaget ARD.

Appar som kartlägger folks hälsa och rörelsemönster används eller är på gång på många håll i världen. På bilden använder kinesiska studenter i Sydkorea en tidig appvariant i februari.
Appar som kartlägger folks hälsa och rörelsemönster används eller är på gång på många håll i världen. På bilden använder kinesiska studenter i Sydkorea en tidig appvariant i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!