Wallström: "Lindstedt agerade omdömeslöst"

Margot Wallström ångrar inget kring UD:s hantering av den tidigare Kinaambassadörens Anna Lindstedts möte på hotell Sheraton förra året. Men att det hela skulle sluta i domstol var aldrig något som den dåvarande utrikesministern väntade sig, säger hon när den frikännande domen mot Lindstedt nu vunnit laga kraft.
–Vi hade föredragit att få genomföra vår interna utredning, säger Wallström till TT när hon nu för första gången kommenterar fallet.

Margot Wallström är kritisk mot Anna Lindstedts agerande i samband med mötet på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Arkivbild.

Margot Wallström är kritisk mot Anna Lindstedts agerande i samband med mötet på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Brott & Straff2020-07-31 06:20

I slutet av januari förra året arrangerade Sveriges dåvarande Kinaambassadör Anna Lindstedt ett möte mellan Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenska förläggaren Gui Minhai, och två företagare verksamma i Kina. UD har uppgett att de inte kände till att mötet skulle äga rum.

Ett syfte med mötet ska ha varit att verka för Gui Minhais frigivning, men mötet som pågick under två dagar slutade i bråk och ilska – då Angela Gui ska ha upplevt sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina offentligt.

I december 2019 åtalades Anna Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, men i juli frikändes hon av Stockholms tingsrätt.

Oro för Angela Gui

Att det blev en frikännande dom förvånar inte Margot Wallström, Sveriges utrikesminister vid tiden för händelsen. Enligt henne hade UD aldrig någon önskan om att händelsen skulle prövas rättsligt. Polisen och Säpo blev endast inblandade eftersom Angela Gui hade uttryckt oro för sin egen säkerhet efter mötet, säger Wallström.

– När vi förstod att hon var orolig för sin säkerhet kontaktade vi Säpo. Personers säkerhet är inget som UD ska, kan eller får hantera. Så vi var oroliga och bad polisen ta upp frågan om hennes säkerhet. Parallellt satte vi i gång vår interna utredning, säger hon.

På UD var man lika förvånad som alla andra att det slutade i åtal, hävdar Margot Wallström.

– Det fanns inget samråd. Det finns en del som har påstått detta, men så var det absolut inte, vi får inte påverka rättsprocesser, men är skyldiga att vittna om vi kallas. Vi hade föredragit att få genomföra vår interna utredning. Det är fruktansvärt för en person som har tjänat som ambassadör i många år att behöva gå igenom detta, så är det.

Internutredning på UD

När den rättsliga prövningen nu är avslutad väntas UD återuppta internutredningen, som enligt Wallström är klar inom kort. Hon är dock själv redan tydlig i sin kritik mot Anna Lindstedt.

– Det här ärendet (Gui Minhai) kräver att man har väldigt nära samverkan och samråd med den konsulära enheten, med UD i Stockholm, med den politiska ledningen – och att man följer instruktioner och ser det som ett lagarbete. Så skedde också, med den förra ambassadören, och fram till att det här började gå överstyr för ambassadör Lindstedt, säger Margot Wallström.

Mötet på hotell Sheraton dömer hon ut som "omdömeslöst".

– Man ska förstå att det här är ingenting att ta lätt på, här är starka krafter involverade. Att göra en riskanalys hade varit absolut nödvändigt. I ett sådant här ärende hade man normalt sett tagit kontakt med den politiska ledningen, och förmodligen haft någon med sig från UD i Stockholm som arbetade aktivt med ärendet.

TT: Lindstedt själv uppger att hon visst informerade UD genom ett mejl en tid innan mötet?

– Nej, det var så allmänt hållet. Det fanns ingen upplysning om att "nu kommer mötet äga rum den här tiden och den här dagen". Det hade varit det normala, eftersom det är ett så känsligt ärende, säger Margot Wallström.

"Hade inte befogenhet"

Hon anser inte att UD eller hon själv hade kunnat hantera situationen på något annat sätt.

Stockholms tingsrätt slog i sin dom fast att Anna Lindstedt inte hade handlat utanför sin behörighet som ambassadör genom mötet på Sheraton. Men Margot Wallström tycker det är viktigt att skilja på behörighet och befogenhet.

– Befogenheten innebär att man kan ha begränsningar, till exempel i sina instruktioner i hur man kan agera. Vi vill att ambassadörer ska var modiga och kunna ta initiativ, men det måste ske på ett sådant sätt som man har stöd för, säger Wallström.

– Hon hade ingen befogenhet att anordna det här mötet på det sättet som det var upplagt utan en ordentlig riskbedömning och utan att hålla Stockholm och konsulära enheten informerade, och dessutom utsätta en anhörig för risker, som vi upplevde det, och kanske fara rent ut sagt.

Lindstedt är oskyldig

Anna Lindstedts advokat Conny Cedermark skriver i en kommentar till TT att ”spekulationer från de som inte deltagit om vad som 'kanske' skett känns lite inaktuella", och konstaterar att tingsrätten har gått igenom händelseförloppet och gett Lindstedt rätt i alla delar:

"Åklagarna har sedan valt att inte överklaga. Det går inte att åstadkomma en tydligare bekräftelse på att Anna Lindstedt är oskyldig".

Inte i någon del har Lindstedt agerat i strid med sitt uppdrag som ambassadör, skriver Conny Cedermark:

"Anna Lindstedt har undersökt alla möjligheter till frigivning av en svensk medborgare. Det har inte bara varit hennes rätt som ambassadör – det har varit hennes skyldighet".

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!