15-åring döms för knivmord på jämnårig pojke

En 15-årig pojke döms för mord på en jämnårig pojke i Hammarby sjöstad i Stockholm. Påföljden blir sluten ungdomsvård i två år, meddelar Stockholms tingsrätt.

Nedlagda blommor där pojken höggs till döds under ett bråk i Lumaparken i Hammarby sjöstad i Stockholm den 26 maj. Arkivbild.

Nedlagda blommor där pojken höggs till döds under ett bråk i Lumaparken i Hammarby sjöstad i Stockholm den 26 maj. Arkivbild.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Brott2023-09-08 11:01

Det var på kvällen den 26 maj som en 15-årig pojke höggs till döds med flera knivhugg efter ett bråk i Lumaparken i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt domen var offer och gärningsman ytligt bekanta och möttes av en slump.

Pojken fick första hjälpen av allmänhet på platsen innan han fördes med ambulans till sjukhus där han konstaterades avliden.

Dagen därpå greps den nu dömde pojken i sitt hem. Han har varit häktad sedan den 30 maj. Pojken har genomgående förnekat brott och hävdad nödvärn.

"Det har varit fråga om en nödvärnssituation, men 15-åringen har använt mer våld än vad som är tillåtet enligt nödvärnsrätten", säger rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö i ett pressmeddelande.

Flera vittnen såg enligt polisen ett bråk mellan de båda pojkarna, där den nu dömde drog fram en kniv.

Påföljden för en vuxen gärningsperson hade enligt tingsrätten varit fängelse i 15 år. Den dömde ska även betala skadestånd till den dödade pojkens familj på drygt en halv miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!