16-åring åtalas för gymmord i Stockholm

En 16-årig pojke åtalas för att ha skjutit ihjäl en man på ett gym i centrala Stockholm i mars 2022. Tre andra personer åtalas också för inblandning i mordet. Mordoffret tros inte ha varit den egentliga måltavlan.

28 mars 2022 larmades polis om en skottlossning på ett gym i Vasastan.

28 mars 2022 larmades polis om en skottlossning på ett gym i Vasastan.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2023-01-24 10:26

Den 28 mars förra året sköts en man i 55-årsåldern i huvudet på ett gym i centrala Stockholm. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

På tisdagen åtalades fyra personer för inblandning i mordet.

Det rör sig bland annat om en 16-årig pojke som är misstänkt för att ha utfört mordet och en 18-åring som är misstänkt för medhjälp till mord. De övriga åtalade är i 30-årsåldern. Enligt åklagaren har de på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

"Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren", säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Kopplat till fler brott

Åtalet är kopplat till två andra förundersökningar om grov allmänfarlig ödeläggelse den 20 mars 2022 på Södermalm i Stockholm, då en handgranat kastades in i en restauranglokal. Det kopplas även till ett ärende om grovt vapenbrott, där bland annat mordvapnet från gymmet hittades i en lägenhet i Johanneshov.

16-åringen åtalas, utöver mord, för försök till mord på gymmet, grov allmänfarlig ödeläggelse på restaurangen på Södermalm samt grovt vapenbrott.

– Det är god bevisning mot 16-åringen i form av både bevis och vittnesmaterial. Jag vet inte vad jag kommer yrka på för straff, men iallafall fängelse, säger Daniel Suneson till TT.

"Förnekar brott"

Anna Sjölund som är 16-åringens försvarare vill inte kommentera åtalet närmare men hon bekräftar att hon tagit del utav det.

– Min klient förnekar brott. Vi kommer bemöta åklagarens påståenden, säger hon.

Enligt Suneson ska de tre andra personerna ha hjälpt till att utföra mordet, dels genom att skaffa fram en bil som använts i samband med brottet men även genom att hjälpa 16-åringen att ta sig från platsen efter det misstänkta mordet.

– Även bevisningen mot dem ser god ut. För dem kommer jag yrka på fängelse i samtliga fall, men jag har inte bestämt hur långt straffet ska bli, säger Suneson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!