18 år för hammarmord i husbil

Hovrätten skärper straffet till 18 års fängelse för den 27-årige man som mördade en kvinna i en husbil i Höör förra våren. –Till skillnad från tingsrätten tycker vi att omständigheterna är så försvårande att det inte räcker med 16 års fängelse, säger hovrättslagman Anna Graninger.

För snart ett år sedan mördades en 18-årig kvinna i en husbil i Höör. Hovrätten skärper straffet till 18 års fängelse för den 27-årige man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse. Arkivbild.

För snart ett år sedan mördades en 18-årig kvinna i en husbil i Höör. Hovrätten skärper straffet till 18 års fängelse för den 27-årige man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-24 05:30

Kvinnan mördades genom upprepade slag med en hammare efter att ett bråk blossat upp då hon spelade spel med 27-åringen i hans husbil. Efter mordet grävde han ner den 18-åriga kvinnan i närheten av husbilen.

Åklagaren yrkade i Lunds tingsrätt på livstid för 27-åringen, men tingsrätten dömde honom till 16 års fängelse. En av anledningarna till att tingsrätten inte dömde till livstids fängelse var att offret inte ansågs ha lidit någon längre stund, eftersom hon snabbt blev medvetslös på grund av kraftigt våld. Åklagare Mathias Larsson har i en intervju med Skånska Dagbladet dömt ut det resonemanget:

– Det blir nästan stötande och väldigt märkligt att påföljden blir kortare bara för att hon blir medvetslös tidigt.

Domen överklagades till hovrätten som nu skärper straffet till 18 års fängelse.

– Till skillnad från tingsrätten tycker vi att omständigheterna är så försvårande att det inte räcker med 16 års fängelse, säger hovrättslagman Anna Graninger.

Livstidsstraff diskuterades

Hovrätten resonerade också kring om livstidsstraff, som åklagaren yrkade på, skulle ha kunnat bli påföljden.

– Vi ska göra en sammanvägd bedömning. I det här fallet går det inte att komma fram till exakt vad som har hänt. Vi har bara den tilltalades uppgifter och vad rättsläkaren har sagt. Vi kan inte komma fram till någon annan slutsats än att det varit fråga om ett snabbt händelseförlopp och det går inte att säga i vilken ordning olika slag utdelades, säger Anna Graninger och fortsätter:

– Men vi säger samtidigt att det är fråga om ett brutalt våld och att målsäganden måste ha sett när hammaren kom fram. Hon måste ha upplevt ett svårt lidande, känt svår smärta och i något moment dödsångest. Åklagaren ville att vi skulle se det som att hon varit i skyddslös ställning, men med detta avser man andra situationer. Sammantaget kommer vi fram till att det finns försvårande omständigheter, men det är tidsbestämt straff som ska dömas ut.

Ville ha vård

Mannen har efter dådet inte kunnat förklara varför han gav sig på 18-åringen och han har efteråt sagt att han djupt ångrar det han gjorde.

– Han har ingen förklaring till det, han förstår det inte själv, har hans försvarsadvokat Maria Grosskopf tidigare sagt till TT.

27-åringen hade yrkat att hovrätten skulle bedöma gärningen som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död eller i andra hand som dråp. Samt under alla förhållanden bestämma påföljden till rättspsykiatrisk vård eller i vart fall ett lindrigare fängelsestraff.

Men hovrätten anser att han ska dömas för mord och att påföljden ska bli fängelse. Den rättspsykiatriska utredningen visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Hovrätten tar inte heller någon hänsyn till hans förklaring att han var berusad när mordet utfördes.

– Nej, det var en självförvållad berusning, säger Anna Graninger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!