18 misstänkta i stor penningtvättshärva

Drygt 28,5 miljoner kronor misstänks ha tagits ut från bankomater i Göteborg i en stor penningtvättshärva. 18 personer är misstänkta för ekobrott, varav två huvudmän är häktade.

Ett tillslag mot en omfattande penningtvättshärva har gjorts av Ekobrottsmyndigheten och polisen i Göteborg. Arkivbild.

Ett tillslag mot en omfattande penningtvättshärva har gjorts av Ekobrottsmyndigheten och polisen i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-04-13 09:42

Ägaren till en livsmedelsbutik i Göteborg märkte under sommaren 2022 hur ett antal personer tog ut stora summor pengar från bankomaterna i anslutning till butiken.

Det blev början på en stor utredning om misstänkta grova ekobrott som leds av Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Göteborg.

"Vad gäller brottsupplägget misstänker vi att pengar som har genererats av annan brottslighet, har inbetalats och sedan skickats i flera olika led, via Polen, för att slutligen kunnat tas ut från bankomater i Göteborgsområdet", säger Tom Lilja, utredningsledare vid EBM i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Syftet misstänkts ha varit att tvätta drygt 28,5 miljoner kronor, vilka sedan använts för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen.

Pengarna, som kommer från ett antal bankkonton i samma polska bank, togs ut under perioden januari 2022 till februari 2023.

De 18 misstänkta personerna är i huvudsak medborgare i Polen och Ukraina, och vissa var kända av polisen sedan tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!