21-åring hade misstänkt dödslista – nekar

Under onsdagen förhörs den 21-årige huvudmannen i det omfattande gängmålet i Sundsvall. Han inleder förhöret med att säga att han “inte är guds bästa barn”, men fortsätter sedan att hävda sin oskuld. –Jag är inte med i några grupperingar eller i konflikt med någon, säger han.

Under onsdagen hölls det första förhöret med 21-åringen, som pekas ut som huvudman i det omfattande gängmålet i Sundsvall, i Attunda tingsrätt.

Under onsdagen hölls det första förhöret med 21-åringen, som pekas ut som huvudman i det omfattande gängmålet i Sundsvall, i Attunda tingsrätt.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2023-08-23 12:43

Nio personer stod enligt åtalet på 21-åringens “dödslista”.

Måltavlorna var hans gamla kumpaner i Dalennätverket, som han sedan en tid tillbaka hade övergett för det rivaliserande Foxtrotnätverket, och nu ville röja ur vägen i nätverkens krig om stadens narkotikamarknad.

Under onsdagen förhörs 21-åringen, som pekas ut som hjärnan bakom mordplaner och mordförsök i det omfattande gängmålet i Sundsvall, för första gången i Attunda tingsrätts säkerhetssal.

21-åringen ska enligt åklagaren bland annat ha anlitat utförare och sett till att de hade “tryckarlägenheter” att uppehålla sig i under sin tid i Sundsvall samt skaffat fram de vapen och bomber som de använde vid våldsdåden.

Iklädd Kriminalvårdens gröna kläder inleder 21-åringen förhöret med att säga att han “inte är guds bästa barn”, men fortsätter sedan, precis som hans advokat klargjort tidigare, att hävda sin oskuld.

– Jag är inte med i några grupperingar eller i konflikt med någon, säger han.

Aliaset "KP"

En stor del av åklagarnas frågor fokuserar på en mobiltelefon som beslagtogs från den lägenhet där 21-åringen greps.

På den finns ett konto på den krypterade meddelandeappen Signal med aliaset “KP”, som åklagarna menar tillhör honom.

I chattkonversationerna mellan de åtalade spelar “KP” enligt åklagarna en central roll i planeringen och initieringen av dåden.

Men 21-åringen påstår att varken telefonen eller kontot är hans, utan hans kompis.

– Men jag har använt den vid olika tillfällen, precis som jag har använt mina andra kompisars telefoner. Det är därför man har hittat spår från mig i den, säger han.

Vill inte gå in närmare

Han säger att han och kompisen lärde känna varandra när de satt på anstalt tillsammans under 2022 och att de sedan de släpptes “har hängt nästan dagligen”. Närmare än så vill han dock inte beskriva kompisen och deras relation till varandra.

– Jag vill inte prata om någon annan än mig själv, säger han.

Det är också genom kompisen som han har lärt känna några av sina medåtalade, säger han.

I telefonen har bilder på 21-åringen hittats, men de menar han har skapats när han loggade in på sina sociala mediekonton, och alltså inte har tagits med den aktuella telefonen.

Ett röstmeddelande som han spelat in kort före gripandet och som också hittats i telefonen vill han inte kommentera.

– Jag bryr mig inte om vad andra har i sin mobil, så länge det inte är min mobil, säger han.

Brev till flickvännen

En annan del av bevisningen som åklagarna menar styrker att det är 21-åringen som står bakom aliaset “KP” är brev som skickats från honom till hans flickvän under tiden han satt inne.

Breven är undertecknad med “KP”, men det säger 21-åringen är menat som en hälsning från kompisen.

– Under den tiden vi satt inne med varandra och jag skrev brev till någon som vi både känner så hände det att jag skrev “KP hälsar”, eller något åt det hållet, säger han.

21-åringen står bland annat åtalad för flera fall av stämpling, förberedelse och försök till mord.

Fakta: 21-åringens gängbyte utlöste våldsvåg

Bakgrunden till konflikten är enligt åtalet ett krig om narkotikamarknaden i Sundsvall.

I centrum för konflikten står en 21-årig man som av åklagarna pekas ut som hjärnan bakom mordplaner och mordförsök.

Han tillhörde tidigare Dalennätverket, men bytte i slutet av förra året sida och anslöt sig till Foxtrotnätverket sedan han hamnat i en konflikt med en ledargestalt i sitt gamla nätverk.

Nu allierad med Foxtrotledaren, den man som blivit känd som “Kurdiska räven”, skulle han ta över stadens narkotikamarknad och med våld konkurrera ut Dalennätvkerket, som fram till dess hade styrt stora delar av densamma.

I spåren av det skedde flera våldsdåd, bland annat en skjutning och två sprängningsförsök, riktade mot Dalenanhängare och deras anhöriga.

Ytterligare mordplaner var i görningen, men de satte polisen stopp för när man den 26 januari gjorde ett tillslag och grep flera misstänkta.

Sammanlagt 23 personer ställs nu inför rätta för att ha varit inblandade i brottsligheten.

Utöver våldsdåden handlar målet i grunden om hantering av stora mängder narkotika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!