Mannen häktas för terroristbrott genom mord samt för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. 32-åringen satt sedan tidigare häktad misstänkt för mord, men den 11 juli blev det känt att knivdådet under Almedalsveckan klassats som terrorbrott.
De nya misstankarna grundar sig på att det framkommit att brottet inte enbart varit riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige samt att mannen förberett brott även mot annan person eller personer. Men fler detaljer om vem/vilka detta riktat sig mot vill inte åklagare Henrik Olin ge efter onsdagens häktningsförhandling.
– Jag har konsekvent inte kommenterat om det är en eller flera personer, och inte något namn eller funktion eller roll eller så, säger Henrik Olin.
– Utredningen är i ett tidigt skede, vi har haft en förhandling där tingsrätten beslutat om ett yppandeförbud och det gäller alla inblandade. Det som sagts bakom stängda dörrar ska stanna bakom stängda dörrar, i det här skedet, fortsätter han.
Handlar om kniven
Enligt den nya häktningsframställan som lämnats in till Gotlands tingsrätt ska förberedelsen till terroristbrott ha pågått sedan den 19 juni och fram till dådets genomförande.
– Jag kan säga så mycket som att det handlar bland annat om befattning med vapen, den här kniven som har använts vid det fullbordade brottet. Men det handlar också om andra omständigheter som jag inte kan gå in på i detalj, säger Henrik Olin.
Enligt uppgifter i flera medier har den misstänkte kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men detta har inget att göra med att brottet utreds som terrordåd, har åklagaren tidigare gått ut med.
Utredningen går nu vidare med bland annat förhör och genomgång av beslag. Mannen ska även genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning som väntas vara klar någon gång i augusti.
Fortfarande finns inget som tyder på att någon mer ska ha varit inblandad.
– Ingenting tyder på något annat än att han har genomfört det här på egen hand, säger Henrik Olin.
Efterlyser bilder
Utredarna ber nu allmänheten om hjälp att höra av sig om man varit på platsen vid tiden för dådet, men ännu inte varit i kontrakt med polisen.
– Även om vi har en ganska bra bild av vad som skett på platsen så var väldigt många där och det kan vara så att det är personer som vi ännu inte identifierat som har gjort iakttagelser, säger Henrik Olin och fortsätter:
– Man kanske inte tror att ens iakttagelse är av värde men det är svårt att bedöma för den enskilde individen.
Den som har bild- eller filmmaterial från Donners plats från klockan 13.40–14.00 den aktuella dagen ombeds också höra av sig till polisen.
– Det kan vara så att man inte tror att man har något på bild eller film, men att man har fångat offret eller gärningsmannen strax innan den här händelsen till exempel, säger Henrik Olin.