50 miljoner beslagtogs från kriminella

De senaste två åren har Kronofogden och polisen trappat upp jakten på kriminellas tillgångar. Resultatet: 50 miljoner kronor – som främst ska gå till brottsoffer.

Polisen, tullen och kronofogden vid en myndighetsgemensam insats mot grovt kriminella på E6 vid Lomma i november 2019.

Polisen, tullen och kronofogden vid en myndighetsgemensam insats mot grovt kriminella på E6 vid Lomma i november 2019.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-01-23 15:10

Trots blygsamma eller obefintliga taxerade inkomster skyltar kriminella gärna med exklusiva klockor, märkeskläder och dyra bilar. Samtidigt har många av dem höga skulder till Kronofogden, inte sällan i form av skadestånd de är skyldiga sina brottsoffer.

För tre år sedan fick Kronofogden därför ett tillskott på 65 miljoner kronor öronmärkta för att intensifiera arbetet med att beslagta de kriminellas tillgångar. De senaste två åren har insatserna gett rejäl avkastning, rapporterar SVT Nyheter.

Insatserna har skett flera gånger i veckan, ofta i krogmiljö eller i samband med trafikkontroller och gränspassager. Bland beslagen finns bland annat klockor, kontanter, smycken och bilar.

– Förra året utmätte vi bland annat 1,3 miljoner kronor i en resväska och en klocka för en och en halv miljon en natt på Öresundsbron, säger Johannes Paulsson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden, till SVT.

Myndigheten planerar insatserna tillsammans med polisen, som delar information om de personer som Kronofogden eftersöker.

Förra året uppgick värdet på de utmätta beslagen till 24,3 miljoner kronor. Året dessförinnan inbringade de 25,1 miljoner kronor. Pengarna, nästan 50 miljoner kronor, går i huvudsak till att betala de skadestånd kriminella är skyldiga sina brottsoffer.

– Att slå mot de kriminellas tillgångar är både en viktig och effektiv del av brottsbekämpningen, säger Johannes Paulsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!