61-åring med sprängämnen kan få fängelse

Den 61-årige mannen hade sprängmedel och listor på kända personer som han ogillade i sin lägenhet i Botkyrka. Men det låg ingen allvarlig psykisk störning bakom gärningarna. Det visar en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, som innebär att han kan dömas till fängelse.

Rättsmedicinalverket har gjort en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, som visar att han inte begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Arkivbild.

Rättsmedicinalverket har gjort en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, som visar att han inte begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2022-02-17 20:54

Den 61-årige mannen dömdes i oktober förra året till 3,5 års fängelse av Södertörns tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Han överklagade domen och under hovrättsförhandlingen beslutades att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han hade haft en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Knivar och termosar

Undersökningen är nu klar och i handlingar som lämnades in till Svea hovrätt under torsdagen framgår att mannen varken har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, eller att han lider av detta nu. Det innebär att mannen kan dömas till fängelse även i hovrätten.

Polisen kom mannen på spåren i slutet av 2019. När de var i hans bostad i Botkyrka söder om Stockholm i ett annat ärende fann de knivar, skjutvapen, hylsor och patroner, och en mindre mängd sprängämnen samt en större mängd ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängämnen. Poliserna hittade också olika ritningar, termosar, gödsel och vågar i köket. Mannen har relevanta kunskaper på det kemiska området.

"Var fantasier"

I lägenheten hittades även listor över kända personer som mannen ogillat samt olika byggnader. Enligt Södertörns tingsrätt hade inte mannen någon rimlig förklaring till anteckningarna och tillsammans med de övriga fynden i lägenheten talade de för att han haft ett brottsligt uppsåt och planerat att utföra en explosion.

Mannen själv har nekat till brott och har kallat anteckningarna för hans "egna små tankar och fantasier".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!