Det har gått drygt två år sedan den tragiska händelsen i Botkyrka söder om Stockholm, där det polisen så ofta varnat för faktiskt hände: att en utomstående föll offer för de kriminella gängens allt mer hänsynslösa våld.
I det aktuella fallet rör det sig om en konflikt mellan det som polisen kallar Maygrupperingen och dess dödsfiender i Vårbynätverket samt den så kallade Norsborgsgrupperingen.
Enligt stämningen hade tre män – 24, 30 respektive 32 år och kopplade till Maygrupperingen – planerat att mörda tre män med koppling till Vårbynätverket, som fanns på plats vid snabbmatsrestaurangen en dryg timme före skottlossningen den 2 augusti 2020. Då dessa lämnade platsen blev i stället två män från Norsborgsgrupperingen de tilltänkta måltavlorna.
"Förnekar helt"
Enligt åklagaren har de tre männen och ytterligare en okänd gärningsman anlänt till brottsplatsen i en falskskyltad Audi. Från bilen har de avlossat ett stort antal skott från tre vapen: en automatkarbin, en kulsprutepistol och en revolver. Adriana träffades av två skott och avled av sina skador.
"Automatelden har avfyrats urskillningslöst och svepande" står det i stämningen, där det också framgår att sju personer som befann sig på platsen riskerade att skadas eller dödas. Två av dem var flickans kompisar enligt åklagaren, som kallar det "ett under" att inte fler träffades av skotten. Utöver mordet på Adriana åtalas männen därför för försök till mord.
Alla tre förnekar brott.
– Han förnekar helt och bestämt att han varit delaktig i den här händelsen. Han förnekar också i övrigt de misstankar som riktas mot honom, säger advokat Lina Holmgren som företräder 24-åringen.
120 telefoner
Ytterligare tre män åtalas för olika brott med koppling till konflikten. Bland annat en 24-åring som misstänks för skyddande av brottsling då han försökt elda upp Audin efter dödsskjutningen och förvarat en av de krypterade telefoner som man kommunicerat med.
Just telefoner och material från krypterade kommunikationstjänster har enligt polis och åklagare spelat en viktig roll i bevisningen. Sammanlagt har ungefär 120 beslagtagna mobiltelefoner undersökts under utredningen, som kom i ett nytt läge när polisen fick ta del av material från den knäckta kommunikationstjänsten Sky ECC.
– Det hade inte gått att åtala utan Sky-materialet, säger vice chefsåklagare Anna Svedin, som kallar bevisningen mot de misstänkta männen "extremt omfattande" och "robust":
– Det är inte en avgörande bevisning som pekar på detta, utan en väldigt tät väv av varandra oberoende indirekta bevis som pekar på att det är de här personerna som genomfört mordet.
Vapen i rapvideo
Advokat Lina Holmgren gör en helt annan bedömning:
– Det är ingen direkt bevisning, utan åklagaren presenterar ett antal omständigheter som hon menar sammanvägt ska mynna ut i en slutsats och vi delar inte den. Vi anser inte att hon har uppfyllt sitt beviskrav.
Under åren har även en rad andra händelser med koppling till den aktuella utredningen lett till åtal och domar. Exempelvis inleddes i augusti i år en rättegång om en hämndaktion efter skottlossningen där Adriana dog, som ska ha initierats av de män som var de egentliga måltavlorna.
Tidigare har även tre män, bland dem 30-åringen, dömts för grovt vapenbrott sedan de i en rapvideo som spelades in en kort tid innan mordet hanterade de vapen som användes då flickan sköts. En vit Audi som syns i videon är också den bil som användes.