Åklagaren: Han är en "anskaffningsagent"

Företagaren har som "anskaffningsagent" agerat mellanhand åt Ryssland när landet behövt avancerad teknik från väst för att bygga upp sin krigsmakt. Det påstår åklagaren, när rättegången mot en 60-årig man åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet inleds i Stockholms tingsrätt.

Journalister på väg in i sal 37 i Stockholms tingsrätt där rättegången startar mot en man i 60-årsåldern för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt.

Journalister på väg in i sal 37 i Stockholms tingsrätt där rättegången startar mot en man i 60-årsåldern för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-09-04 10:36

– NN (60-åringen) förnekar att han har begått de åtalade gärningarna. Han har inte gjort sig skyldig till något av det som åklagaren anfört, säger mannens advokat Ulrika Borg, när huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt inleds på måndagen.

Bredvid henne sitter 60-åringen. Han bär glasögon och har ett tjockt grått hårsvall som ramar in ansiktet, är klädd i mörk kostym med slips och ljus skjorta. Han talar inte svenska och i salen sitter även två ryska tolkar som turas om att översätta åt honom.

Brott mot Sverige och USA

Han är anklagad för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, vilket i det här fallet gäller USA. Brottstiden är satt från 2013 då det är tio års preskriptionstid, men det kan enligt åklagare Henrik Olin ha pågått längre än så.

Mannen är född i Moskva och invandrade med sin hustru till Sverige runt millennieskiftet. De blev båda svenska medborgare drygt tio år senare.

I Sverige har han drivit företag som uppgetts ägna sig åt handel med elektronik och industriell utrustning och konsultverksamhet. Egentligen har företagen enligt åklagaren fungerat som plattformar för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och utgjort en del av det ryska systemet för olovligt teknikinförskaffande från väst – ett system som sträcker sig tillbaka till Sovjettiden.

– Jag tycker att man kan kalla honom för en anskaffningsagent, för att få en förståelse för den här brottsligheten, säger Olin i Stockholms tingsrätt.

Falska identiteter

Mannen har via sina företag skaffat information om föremål som Ryssland på grund av exportregler och sanktioner inte annars kan få tag på, och sedan hjälpt till att köpa och transportera dem. I arbetet har han vilselett leverantörer bland annat genom att lämna falsk eller vilseledande information och agerat med falska identiteter, menar Olin.

"Jan Svensson" och "Torstein A" är några av de alias som rysktalande personer med koppling till verksamheten använt, visar utredningen.

Åklagaren lyfter en promemoria från Säpo där rättsfall från USA och Europa som har likheter med det nu aktuella redovisas. Även i dessa fall har personer på uppdrag av Ryssland agerat mellanhänder och olovligen inskaffat teknik till militärindustrin. Vidare har man lämnat falsk information och agerat med falska namn.

– Detta tydliggör att NN:s inhämtning till det ryska militärindustriella komplexet är del av en större bild, säger Olin.

Åklagaren går även igenom de många affärskontakter mannen har haft med personer som kan kopplas till GRU, varav flera av Säpo är bedömda som underrättelseofficerare. Flera av dem har även stått som ägare för mannens bolag.

Häktad sedan november

60-åringen har suttit häktad i snart tio månader. Att saken nu prövas i domstol välkomnas av hans advokat.

– När man har suttit häktad så väldigt länge så har ju den berättelse och motbevisning man presenterat inte prövats av rätten. Både jag och min klient tror jag tycker det är skönt att få komma hit och komma till tals, säger Ulrika Borg till TT.

Försvaret håller sin sakframställan under tisdagen.

Fakta: Olovlig underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!