Åklagaren om bilmordet: Hela slĂ€kten inblandad

Det Ă€r tvĂ„ bröder som Ă„talas, misstĂ€nkta för att ha kört ihjĂ€l sin mamma. Men enligt Ă„talet var hela slĂ€kten inblandad i hĂ€ndelsen, dĂ€r Ă€ven mammans pojkvĂ€n skadades svĂ„rt. –Det Ă€r en stor krets anhöriga inblandade, sĂ€ger Ă„klagaren Hediye Kurt.

KammarÄklagare Hediye Kurt under en presstrÀff pÄ polishuset i Göteborg.

KammarÄklagare Hediye Kurt under en presstrÀff pÄ polishuset i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2023-03-02 12:15

Kvinnans söner, 17 respektive 22 Är gamla, körde enligt Ätalet upp pÄ gÄngbanan och ökade farten.

Sedan körde de, i hög fart, pÄ sin mamma och hennes pojkvÀn.

Kvinnan kastades upp i luften och landade enligt Ätalet cirka 40 meter bort frÄn pÄkörningsplatsen.

Paret fördes till sjukhus, dÀr mamman dog av bland annat svÄra huvudskador. Mannen blev svÄrt skadad, men överlevde och lever i dag pÄ hemlig ort.

Enligt kammarÄklagare Hediye Kurt ligger hedersmotiv bakom den uppmÀrksammade bilattacken, en lördagseftermiddag i Lundby pÄ Hisingen i Göteborg i slutet av juli förra Äret.

– Det har varit tidskrĂ€vande, att titta pĂ„ vad som har hĂ€nt och vad som har lett till det. Men vi har lyckats utreda Ă€ndĂ„ att det ligger ett hedersmotiv bakom dessa gĂ€rningar, sĂ€ger hon.

PÄ torsdagen lÀmnades Ätalet in. Sönerna Ätalas misstÀnkta för bland annat mord och mordförsök. Samtidigt Ätalas Àven pappan och farförÀldrarna.

– Det Ă€r speciellt pĂ„ det sĂ€ttet att det Ă€r tvĂ„ söner som dödar sin mamma och försöker döda sin mammas pojkvĂ€n, och det Ă€r en stor krets anhöriga som Ă€r inblandade i konflikten. Det Ă€r klart att det vĂ€cker kĂ€nslor, sĂ€ger Hediye Kurt.

Hot via Facebook

De inblandade Àr alla romer. Mamman, som var i 40-ÄrsÄldern, hade lÀmnat barnens pappa och inlett en ny relation som slÀkten motsatte sig.

– Den nya relationen accepteras inte av kollektivet och leder till en upptrappning av hat och hot mot mĂ„lsĂ€gandena, sĂ€ger Hediye Kurt.

Enligt Äklagaren var ett motiv för brotten att bevara eller ÄterupprÀtta familjens heder.

– I grund och botten sĂ„ handlar det om den patriarkala makten. Om att bevara eller Ă„terupprĂ€tta familjens, slĂ€ktens eller gruppens anseende, sĂ€ger hon.

Samtidigt som kvinnans söner nu Ätalas, Ätalas deras farförÀldrar misstÀnkta för bland annat grovt skyddande av brottsling.

I Ätalet ingÄr dessutom flera fall av olaga hot mot den dödade kvinnan och hennes nya man, bland annat frÄn brödernas pappa.

Uppmaning till sjÀlvmord

FarförĂ€ldrarna Ă„talas dessutom misstĂ€nkta för uppmaning till sjĂ€lvmord, efter att i en livesĂ€ndning pĂ„ Facebook nĂ„gra veckor före mordet ha uppmanat kvinnan att hoppa frĂ„n Älvsborgsbron.

"Fyll din bröstkorg/fickor med stenar och kasta dig nedför Älvsborgsbron", hade farfadern bland annat sagt i en livesĂ€ndning.

– Vi gör gĂ€llande att Ă€ven för dessa gĂ€rningar har ett av motiven varit heder, sĂ€ger Hediye Kurt.

I ett fall av olaga hot Àr ocksÄ den skadade mannens pappa mÄlsÀgande. Samtidigt Àr han Ätalad misstÀnkt för grovt förtal mot brödernas farfar i en livesÀndning pÄ Facebook.

Just livesÀndningarna Àr en viktig del av bevisningen. Bland annat en dÀr en av bröderna efter dÄdet gör vissa medgivanden.

– Det Ă€r en livesĂ€ndning kort efter pĂ„körningen. En av bröderna uttalar att det Ă€r sĂ„ de gör med horor, han gör det tydligt att de inte accepterar relationen, sĂ€ger Hediye Kurt.

Enligt Äklagaren Àr det inget försvar att Àven de bÄda bröderna kan ses som offer för hederskulturen.

– Det Ă€r inbyggd i hederskontexten att de som begĂ„r gĂ€rningar ocksĂ„ Ă€r offer för grupptrycket, men det Ă€r ingen ansvarsfriande grund. Det Ă€r deras egna val att handla pĂ„ det sĂ€ttet som de gjort, sĂ€ger hon.

Blommor pÄ den plats dÀr kvinnan och hennes nya man blev pÄkörda i somras. Arkivbild.
Blommor pÄ den plats dÀr kvinnan och hennes nya man blev pÄkörda i somras. Arkivbild.
Fakta: Hedersrelaterade brott

Sedan sommaren 2022 Àr hedersförtryck ett eget brott. Den nya rubriceringen innebÀr en strÀngare straffskala för den som upprepat begÄr ett brott med hedersmotiv mot en person. Det kan till exempel handla om att Äterkommande hindras frÄn umgÀnge med jÀmnÄriga, att inte fÄ klÀ sig pÄ ett visst vis eller att inte fÄ delta i viss undervisning i skolan.

I lagen stÄr att motivet ska vara för att "bevara eller ÄterupprÀtta en persons eller familjs, slÀkts eller annan liknande grupps heder". Straffet Àr fÀngelse i lÀgst ett och högst sex Är.

För handlingar som redan tidigare var brottsliga, som mord, misshandel, vÄldtÀkt eller liknande, utgör hedersmotivet en försvÄrande omstÀndighet.

KÀlla: NE, Hedersförtryck.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!