Åklagaren om rättsläkarna i Tovefallet: Ovanligt

Två unga kvinnor fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. När fallet nu prövas i hovrätten kretsar allt kring två frågor, enligt åklagaren: Hur dog Tove – och vilken roll spelade den yngre av de åtalade kvinnorna? Ny teknisk bevisning kan ge svar på en av dem.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson anländer till Göta hovrätt för första dagen av den nya rättegången i Tovefallet.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson anländer till Göta hovrätt för första dagen av den nya rättegången i Tovefallet.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-04 08:41

– I huvudsak är det två frågor som är i fokus här i hovrätten: Vad var det som gjorde att Tove avled, vad är dödsorsaken egentligen? Den andra huvudfrågan är om (19-åringen) var delaktig i det som hände, säger åklagaren Thobias Vilhelmsson.

De två åtalade kvinnorna, 19 och 20 år gamla, fördes in i rättssalen i handbojor när hovrättsförhandlingen inleddes på onsdagen. De dömdes båda två till livstids fängelse i tingsrätten, men när fallet nu ska prövas igen är mycket nytt.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson är ny på sin stol, och 19-åringen har bytt försvarare. Dessutom ska flera nya rättsmedicinska experter ge sin bild av hur Tove egentligen dog.

"Erkänner inget annat"

Rättsläkarna som gjorde obduktionen kom fram till att Tove dog av strypning, men det har ifrågasatts av försvaret. 20-åringen har erkänt att hon tog ett kortvarigt strypgrepp om Toves hals men menar att Tove inte dog av det – och hennes försvarare har kallat en expert i rättsmedicin som hävdar att Tove kan ha kvävts av maginnehåll som hon kräkts upp.

Dessutom ska två experter från Socialstyrelsens rättsliga råd höras i frågan.

– Det är ovanligt att så många rättsläkare är inblandade i ett och samma mål. Och de har alla i någon mån olika uppfattning om exakt vad det är som har hänt, säger Thobias Vilhelmsson.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att kvinnorna borde ha insett att ett långvarigt strypgrepp skulle leda till Toves död. Men 20-åringens försvarare Clea Sangborn menar nu att expertvittnets slutsats om att strypgreppet var kortvarigt dessutom visar att hennes klient inte haft uppsåt att döda.

– Hon släpper efter tio sekunder, men målsägaren dör ändå – var är uppsåtet då? säger Sangborn och tillägger att uppkräkt magsäcksinnehåll skulle ha varit "helt oförutsägbart".

19-åringen har helt förnekat inblandning och hävdar att hon sov när Tove dog. När kompisen väckte henne och ville ha hjälp att flytta kroppen vågade hon inte säga nej.

– Det hon erkänner är momentet att hon obehörigen flyttat Toves lik, ingenting annat, säger hennes försvarare Peter Gillberg.

Familjemedlemmar på plats

Delar av Toves familj är på plats och ser tagna ut när de lyssnar på vad som sägs i rättssalen. De båda åtalade sitter tysta och tittar rakt fram eller ner i bordet.

Inför rättegången har ny bevisning tagits fram genom att polisen analyserat kvinnornas telefoner med ny programvara.

Redan tidigare fanns information om hur många steg kvinnorna tagit vid olika tidpunkter under natten – men nu har man även fått fram sluttider för stegsekvenserna. Med hjälp av det presenterade åklagaren en tidslinje för vad han menar har skett under natten då Tove dog.

– Jag tycker att tingsrättens dom ska stå fast, säger han efter förhandlingen.

"Inget annat alternativ"

19-åringens försvarare Peter Gillberg menar snarare att de nya bevisen styrker att det fanns en lucka på omkring 20 minuter då hans klient sovit.

– En tonåring som är trött från en tuff natt kvällen innan och dessutom är berusad somnar på någon tiondels sekund. De som haft tonåringar vet att de också kan sova genom ett bombanfall om så behövs, säger Gillberg och tillägger:

– Det måste vara här som mordet äger rum. Det finns egentligen inte något annat alternativ som vi ser det.

Försvarsadvokaterna Clea Sangborn och Peter Gillberg anländer till Göta hovrätt för första dagen av rättegång i Tovefallet.
Försvarsadvokaterna Clea Sangborn och Peter Gillberg anländer till Göta hovrätt för första dagen av rättegång i Tovefallet.
Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kom på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Den ska fortsätta den 10 och 12 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!