Åklagaren vill se livstid för Vårbyledaren

Det bör bli livstids fängelse för den utpekade ledaren för Vårbynätverket, pläderade åklagaren när den stora och uppmärksammade rättegången mot den kriminella grupperingen avslutades. –Väldigt förvånande, säger 32-åringens försvarare Filip Rydin om kravet på lagens strängaste straff.

Illustration från förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Illustration från förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Foto: TT

Brott2021-06-16 05:45

– Han har gett order om hänsynslösa brott, det är han som har orsakat dem, och det är han som har tjänat på brotten, sade åklagaren Anna Stråth under sin plädering.

Över 30 personer åtalades i mars i år vid Södertörns tingsrätt för mycket grov brottslighet med koppling till det kriminella nätverket. Det rör sig bland annat om ett mordförsök på en man tillhörande en rivaliserande gruppering, sprängningar, omfattande narkotikahandel samt kidnappningen av en svensk rapartist där två andra rappare, Yasin och Haval, anklagas för inblandning. Båda nekar till brott.

En 32-årig man pekas ut som ledare för Vårbynätverket med bas i Vårby gård söder om Stockholm, och anklagas för att ha styrt nätverket med järnhand. Han åtalas för inblandning i princip samtliga åtalspunkter och bör dömas till livstids fängelse, anser åklagaren.

– Han har försökt mörda, han har förnedrat och han har sprängt. Och det här är bara under loppet av två månader. Jag vill inte ens tänka på vad han orsakat på ett år, på fem år, säger Anna Stråth.

"Ställt 30 frågor"

32-åringen nekar till samtliga brott han åtalats för. Skulle tingsrätten ändå fälla honom vore runt tolv års fängelse en mer rimlig bedömning, enligt mannens advokat Filip Rydin, som kallar åklagarens yrkande på livstid "väldigt förvånande".

Under sin plädering ifrågasatte Rydin återigen hur bevisningen som stora delar av åtalet bygger på – material från Encrochat – tagits fram, bearbetats och kommit de svenska utredarna till del.

– Det man värjer sig mot i hela det här målet är allt hemlighetsmakeri som har kommit fram kring den här bevisningens framtagande och handhavande. Det stör mig. Varför kan man inte tala om hur det har gått till, varför ska det vara så svårt? säger Filip Rydin till TT i en paus.

I sin plädering nämnde han att han ställt ungefär 30 frågor hittills under processen, men inte fått ett enda svar.

– Utifrån det anser jag att det är omöjligt att uttala sig om materialets autenticitet, sade Rydin.

Medlemsavgift

Innan pläderingen gick rätten igenom den sista delen av åtalet, som rör grovt penningtvättsbrott och som bland andra 32-åringen och hans bror åtalats för. Enligt åklagaren har nätverket fått in pengar på bland annat narkotikaförsäljning och medlemsavgifter – 3 000 kronor/månad.

32-åringen anklagas av åklagaren för att ha förvarat stora summor kontanter, som kommer från brottslig verksamhet, på olika adresser i Vårby söder om Stockholm samt på ett växlingskontor.

I samband med att en företrädare för växlingskontoret greps förra sommaren gjordes en husrannsakan. Då hittades både en kassabok med anteckningar och påsar med kontanter som enligt åklagaren kan kopplas till 32-åringen.

"Inte varit kassör"

Hans bror, som också tillhör ledarskiktet enligt polisen, anklagas för att ha hanterat och flyttat kontanter på uppmaning av 32-åringen.

– Jag har inte varit delaktig i någon organisation, jag har inte varit kassör. Men jag har delvis hanterat kontanter från brottslig verksamhet, säger brodern, som också hävdar att han inte agerat på någon annans direktiv, sade han

De ska även haft hjälp av en ledargestalt inom ett annat nätverk i Stockholmsområdet, och en 19-årig man som enligt polisen sägs tillhöra "springpojkarna" inom Vårbynätverket.

Anna Stråth yrkar på 16 års fängelse för 32-åringens bror, som också han åtalats för ett stort antal brott utöver penningtvätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!