En stor mängd åhörare, journalister och fotografer, stod och väntade utanför förhandlingssalen i Solna tingsrätt för att få en skymt av Paolo Macchiarini när han anlände. Förgäves, skulle det visa sig. När salen öppnades satt han redan på plats därinne, skyddad från fotoblixtar, filmkameror och frågor från reportrar.
Den tidigare så upphöjde kirurgen är elegant klädd och har låtit det gråsprängda håret växa ut och har det samlat till en tofs. Han ser sammanbiten ut och följer aktivt med i det som händer. Då och då antecknar han.
Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen.
– Det har inte varit en vårdinsats, det har inte varit forskning, säger Jim Westerberg.
Led svårt
De tre patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de dog, enligt åklagarna.
I deras sakframställan, där åklagarsidan lägger fram hur de ser på vad som hänt, går kollegan Karin Lundström-Kron bland annat igenom den medicinska bakgrunden till luftstrupstransplantationer och beskrivningar av de aktuella patienterna, utifrån den stora utredning av Macchiarinis tid på Karolinska universitetssjukhuset (KS) som gjordes av professor emeritus Kjell Asplund 2016.
Själv nekar Paolo Macchiarini till brott. Hans inställning är att de aktuella operationerna rörde sig om sjukvård.
– Han förnekar att han genom sina vårdinsatser har tillfogat patienterna någon kroppsskada eller något lidande, säger kirurgens advokat Björn Hurtig när han redogör för sin klients inställning.
Han tillägger att försvaret bestrider att det funnits ett uppsåt att skada eller orsaka lidande.
– Tvärtom har hans enda uppsåt varit att ge de aktuella patienterna sjukvård, säger Hurtig.
Inga djurförsök
Kjell Asplunds granskning av händelserna på KS har visat att det inte hos någon av patienterna fanns ett omedelbart hot mot livet innan operationerna, och såväl Asplund som andra bedömare har därför avfärdat förklaringen om att ingreppen rört sig om sjukvård som en sista chans.
– De ingrepp som Paolo Macchiarini genomfört har varit planerade, i vissa fall flera veckor, säger andre åklagaren Jim Westerberg och anför detta som argument för att behandlingen av de tre patienterna inte kan ha rört sig livräddande sjukvård.
Utredningar har också visat att det före transplantationerna inte hade genomförts några försök på djur med den specifika metoden eller en etikprövning, något som hade krävts för godkänd forskning.
Rättegången mot kirurgen är planerad att pågå under tretton dagar. Första nästa vecka väntas förhören med honom kunna inledas.