Äldre kvinna döms för att ha vållat makens död

En misshandlad 89-årig man blev liggande 16 timmar i sitt badrum innan hans fru till slut slog larm till 112. Nu döms kvinnan, som är i 80-årsåldern, till två års fängelse för att ha orsakat mannens död.

En 89-årig man misshandlades av sin hustru och blev sedan liggande i badrummet i 16 timmar innan hon ringde 112. Arkivbild.

En 89-årig man misshandlades av sin hustru och blev sedan liggande i badrummet i 16 timmar innan hon ringde 112. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2022-03-24 11:37

Straffet har reducerats på grund av kvinnans höga ålder, skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

När kvinnan larmade 112 påstod hon att mannen ramlat i badrummet och behövde hjälp. Han vårdades på sjukhus i drygt två veckor innan han avled. Under tiden på sjukhuset berättade han vad som hänt.

Domstolen har tagit del av ett videoinspelat förhör med mannen och anser att hans berättelse var klar och detaljerad. Hans uppgifter har bekräftats under polisutredningen.

"Mannens uppgifter är trovärdiga men måste värderas med försiktighet. Det avgörande är om hans uppgifter stöds av annan utredning och det gör de", säger rådmannen Birgitta Erlinge i pressutskicket.

Enligt mannen började bråket med att hans fru blev upprörd över att han försökt tömma sin kateter på egen hand. När hustrun misshandlat honom blev han liggande i badrummet. Hon ska sedan ha kommit tillbaka vid två–tre tillfällen och misshandlat honom ytterligare.

Den nu dömda kvinnan sade under rättegången att hon inte mindes vad som hänt, men i tidigare förhör hävdade hon att mannen ramlat och skadat sig.

Hon döms för grov misshandel och vållande till annans död. Det egentliga straffvärdet är fyra års fängelse, anser Helsingborgs tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!