Romansbedrägerierna har ökat under pandemin, och det fortsatte i fjol. Då anmäldes 1 164 sådana bedrägerier – ungefär tio procent fler jämfört med föregående år, enligt vad Stöldskyddsföreningen (SSF) uppger inför Alla hjärtans dag på måndagen.
Att nätdejtingsajter och sociala medier tagit över som mötesplats för människor som söker kärlek har varit särskilt tydligt under pandemin. Bland profilerna i flödet dyker det allt oftare upp personer som är ute efter pengar snarare än kärlek.
Vill låna pengar
Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF, förklarar att det kan vara svårt att urskilja bedragaren från andra, men att det finns saker att vara uppmärksam på.
– För det första ska man vara uppmärksam om det snabbt börjar pratas pengar, då är det bara att dra öronen åt sig och bryta. Det kan även vara bra att kolla upp personens bild på nätet. Ofta snor de profilbilden från personer med förtroendeingivande jobb, som läkare och militärer, säger han till TT.
Bedragarna kommer i genomsnitt över 350 000 kronor, enligt polisen. Ofta luras offret att föra över en större summa pengar under förespeglingen att det är ett lån.
Vid minsta tveksamhet eller misstanke är det en god idé att berätta för nära och kära om vad som pågår.
– Ett problem är att folk känner sig skamfyllda. Det gäller att få stöd och få en objektiv bedömning, men ofta är man för känslomässigt involverad, säger Paul Pintér.
Kvinnor drabbas
Skammen gör sannolikt också att många inte polisanmäler brott.
Enligt polisen är tre av fyra som drabbas kvinnor. Relationen och därmed bedrägeriförsöket kan pågå i månader eller till och med år.
– I de allra flesta fall har brotten en stark internationell koppling. Pengar skickas utomlands. Vi ser samma typ av upplägg även i andra länders romansbedrägerier, sade Lotta Mauritzson på polisen nationella bedrägericenter till TT i höstas.