Allvarsamt pÄ rÀttegÄngen för skolattack

"Jag Àr inte som ni", skriver pojken nÄgra dagar innan han packar ner fyra knivar i vÀskan och gÄr till skolan. I attacken som följer skadas en lÀrare och en elev. RÀttegÄngen för skoldÄdet i Kristianstad har startat.

Den misstÀnkte pojken i skolkorridoren.

Den misstÀnkte pojken i skolkorridoren.

Foto: Polisens förundersökning

Brott2022-05-17 06:33

Det rÄdde en tung, allvarlig stÀmning inne i rÀttssalen pÄ Kristianstad tingsrÀtt under rÀttegÄngens första dag. Unga brottsoffer satt uppradade bredvid mÄlsÀgarbitrÀdet Eva Redig.

– De tycker sĂ„klart att det Ă€r jobbigt, kĂ€nslosamt men ocksĂ„ skönt för dem att gĂ„ vidare i detta, sade hon till TT under en paus.

TT: Kan de förstÄ vad det Àr som har hÀnt dem?

– Det tror jag ingen gör.

ErkÀnner grov misshandel

Den unga gÀrningsmannen, iklÀdd i kavaj, satt mittemot sina offer och lyssnade uppmÀrksamt nÀr skadestÄndsansprÄken lÀstes upp. Det handlar om tusentals kronor som krÀvs av de som blev offer för skolattacken pÄ gymnasieskolan i Kristianstad den 10 januari i Är.

Innan rÀtten beslutade sig för stÀngda dörrar hann pojken förneka de tre fall av försök till mord han Ätalats för. Han erkÀnner dock grov misshandel av de tvÄ som skadades, uppgav försvaret.

– NĂ€r det gĂ€ller de första Ă„talspunkterna sĂ„ vidgĂ„r han att han har skadat dem och han erkĂ€nner ocksĂ„ att han gjort sig skyldig till grov misshandel, sade försvarsadvokat Björn Attnarsson till TT efterĂ„t.

Han tillÀgger att pojken menar att han aldrig haft uppsÄt eller tanke om att försöka döda nÄgon.

Grips direkt

"Ifall folk bara var uppmÀrksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjÀlpa, skulle allt detta kunna undvikas."

SĂ„ skriver tonĂ„rspojken dagarna innan han gĂ„r till attack i sitt klassrum pĂ„ NTI-gymnasiet i Kristianstad. En tonĂ„rspojke fĂ„r allvarliga skador. Även en lĂ€rare attackeras – han fĂ„r lindriga skador.

Enligt förundersökningen planerar pojken, som nu hunnit fylla 17 Ă„r, sitt dĂ„d bara veckan innan det utförs den 10 januari. Under samma tid har han tĂ€t kontakt med en sĂ€rskild vĂ€n – nĂ€mligen den pojke som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv förra Ă„ret. I utredningen om Eslövsattacken förhördes 17-Ă„ringen Ă€ven som vittne – dĂ„ framkom det att pojkarna brukade "skĂ€mta om saker som inte Ă€r socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

NĂ€r nu förundersökningen om skolattacken i Kristianstad ligger klar framgĂ„r det ocksĂ„ att de bĂ„da pojkarna haft tĂ€t kontakt. 17-Ă„ringen hade upprĂ€ttat en lista över tĂ€nkbara mĂ„ltavlor pĂ„ sin skola – elever och lĂ€rare som han irriterat sig pĂ„.

Enligt sin planering skulle han gÄ till attack i sitt klassrum, och sedan sÀtta sig och vÀnta pÄ att bli tagen av polis.

SĂ„ sker ocksĂ„ den 10 januari – bara sju minuter efter larmet kan pojken gripas.

"Jag Àr inte som ni"

Han anhÄlls senare misstÀnkt för mordförsök. Sedan dess har han suttit hÀktad, och han stÄr Ätalad för tre fall av försök till mord och tvÄ fall av grovt olaga hot pÄ sin gymnasieskola.

Vad Àr motivet?

– Han mĂ„dde dĂ„ligt och detta var ett uttryck för det mĂ„endet, har Ă„klagare Pernilla Tallinger tidigare sagt till TT.

"Jag Ă€r inte som ni. Jag tĂ€nker inte sitta still och se pĂ„ nĂ€r vĂ„ra lĂ€nder slits sönder.‹ Jag tĂ€nker ta saken i egna hĂ€nder", skriver pojken sjĂ€lv i en text han författar ett par dagar innan attacken sker.

I texten – en blandning av hĂ€nvisningar till allt frĂ„n nordisk mytologi till flyktingpolitik – skriver pojken Ă€ven att han kommer att "hjĂ€lpa det hĂ€r landet och rensa det frĂ„n vĂ„rt folks synder".

I en annan text, fem dagar före attacken, skriver han Àven att han inte Àr mentalt "stabil" samt att han umgÄtts med fel personer.

RÀttegÄngen i Kristianstad tingsrÀtt pÄgÄr under fem dagar.

Klassrummet. Bild hÀmtad frÄn polisens förundersökning.
Klassrummet. Bild hÀmtad frÄn polisens förundersökning.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!