Ännu ingen gripen i Årby – "hänsynslös skytt"

En kvinna och en femårig pojke skadades i den senaste skottlossningen i Årby i Eskilstuna. Skytten har ännu inte gripits. –Man har varit helt hänsynslös och likgiltig inför vem som kunde träffas, säger Oscar Nissfolk vid polisen.

Skottlossningen inträffade i fredags nära en lekplats i Årby i Eskilstuna.

Skottlossningen inträffade i fredags nära en lekplats i Årby i Eskilstuna.

Foto: Per Karlsson/TT

Brott2022-08-31 19:51

Det var vid 19-tiden i fredags kväll som någon plötsligt avlossade flera skott nära en lekplats i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

En kvinna och en femårig pojke skadades, dock inte livshotande. Det var samtidigt stor risk för att fler skulle drabbas, konstaterar Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef.

– Jag var där ute i dag och träffade bland annat en mamma som berättade att hennes dotter försökte springa från skotten och samtidigt är så rädd att hon kräks när hon springer, säger han.

– Det är helt sjukt att en sådan situation kan uppstå. Det visar stor hänsynslöshet och likgiltighet inför vad man potentiellt kan träffa, i det här fallet kvinnor och barn.

"Unga skyttar"

Polisen hade på måndagen ännu inte identifierat skytten. Vem eller vilka de tilltänkta måltavlorna var är också för tidigt att säga enligt Oscar Nissfolk.

– Utifrån hänsynslösheten och noll konsekvenstänk är det troligtvis en väldigt ung individ som är skytten. Det är något vi sett i tidigare skjutningar, upplevelsen är att det är unga skyttar med väldigt lite konsekvenstänk, säger han.

– Utredningen får påvisa vem skytten var ute efter. Men man skjuter på en plats där det är flera barn som leker på en lekplats.

Tidigare skjutningar

Skjutningen i fredags är den senaste i en rad av liknande händelser i Eskilstuna. Staden har bara i år drabbats av drygt 20 skjutningar, varav de flesta tros vara kopplade till en pågående gängkonflikt.

Många av skjutningarna har inträffat just i Årby.

– Det är både kvinnor och män som berättar om en viss uppgivenhet inför situationen, att man känner sig otrygg som medborgare i Årby, säger Oscar Nissfolk.

– I sammanhanget har vi ändå varit lyckosamma i de insatser vi har gjort, vi har tagit en bra bit över 20 vapen i beslag och har häktade individer med goda möjligheter till lagföring. Men det kommer ju i skymundan när skjutningar sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!