På stora myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan drabbas de anställda varje vecka av hot och trakasserier.
Även personer som till exempel jobbar på landets domstolar, på Åklagarmyndigheten eller inom Kronofogden blir i stor utsträckning utsatta.
Den vanligaste typen av trakasserier är hot via e-post, telefon, sociala medier eller fysiska möten. I vissa fall sker de systematiskt under lång tid och övergår till rena förföljelser, då gärningspersonen kan kartlägga den anställdes familj eller besöka dennes bostad.
Ofta är gärningspersonen någon som befinner sig i en utsatt situation, konstaterar Riksrevisionen. Men det händer även att kriminella försöker påverka myndighetens beslut.
Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att ge lämplig myndighet i uppdrag att inrätta en funktion som kan stödja myndigheter, och eventuellt även kommuner och regioner, med praktiska råd och verktyg för att hantera problemet.
Särskilt myndigheter som är mindre, eller som efter förändringar i omvärlden plötsligt blivit utsatta för hot och trakasserier, behöver stöd.
"Myndigheter som saknar möjligheter till ett systematiskt förebyggande arbete, och som inte har resurser att hantera akuta incidenter, behöver ha tillgång till ett praktiskt och konkret stöd. De stöd som finns är generella och övergripande och har varit svåra att tillämpa", säger Johanna Köhlmark, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.