Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. I den efterföljande jakten på bankrånarna sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.
Andreas Axelsson skadades i eldstriden och greps efter att ha sökt vård. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö och Tony Olsson togs av polis i Costa Rica i juni samma år.
I början av 2000 dömdes de tre för dubbelmordet i Malexander, försök till mord, tre fall av grovt rån och försök till grovt rån till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Domen fastställdes i juni samma år av Göta hovrätt.
Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.
Sist ut
Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. Axelsson släpptes fri i september 2022 efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Olsson kan som tidigast bli fri hösten 2023.
Även Arklöv, som suttit frihetsberövad i 24 år, får nu sitt straff tidsbestämt till 41 års fängelse, meddelar Örebro tingsrätt. Kriminalvården har enligt domstolen anfört att det behövs närmare tre år för planering och utslussningsåtgärder innan han släpps.
Huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden gör det enligt Elin Carbell Brunner, rådman och ordförande i målet, nödvändigt att omvandla livstidsstraffet till 41 års fängelse för att ge Kriminalvården tillräckligt med tid.
Två tredjedelar av 41 år innebär ett avtjänat straff på 27 år och 4 månader. Det betyder enligt Mikael Ringberger, pressekreterare på Kriminalvården, att Arklöv släpps fri hösten 2026.
– Med det lilla förbehållet att han fortsätter att sköta sig.
Åttonde gången
Jackie Arklöv är även dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hergcegovina. Han har tidigare ansökt om tidsbestämt straff vid sju tillfällen, men gång på gång fått sin begäran avslagen.
Örebro tingsrätt, som nu beviljat begäran, har i sin bedömning bland annat tittat på i vilken utsträckning Arklöv medverkat till sin återanpassning till samhället och huruvida han misskött sig under sin tid i fängelse, säger Elin Carbell Brunner.
TT: Har ni kommunicerat med offrens anhöriga?
– Det gör man inte enligt den lagstiftning vi har att tillämpa i Sverige. Det finns länder där man har anhöriga som en naturlig part i en sådan här process, men inte i vår rättsordning.