Åtal: Anställd i domstol läckte till kriminell

En kvinna anställd på Attunda tingsrätt åtalas för att ha läckt information om hemliga tvångsmedel till en kriminell person.

Kvinnan jobbade på Attunda tingsrätt och har suttit häktad sedan september misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information. Arkivbild.

Kvinnan jobbade på Attunda tingsrätt och har suttit häktad sedan september misstänkt för att ha spridit sekretessbelagd information. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-11-10 09:41

För den gärningen åtalas hon för grovt brott mot tystnadsplikten.

Kvinnan "har i sin egenskap som handläggare vid Attunda tingsrätt, uppsåtligen röjt uppgifter som hon varit pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning. Röjandet har bestått i att (NN) röjt uppgifter från Attunda tingsrätt till en person som inte haft rätt att ta del av uppgifterna", skriver åklagare Per Nichols i åtalet.

Personen som fick ta del av uppgifterna var "en kriminellt belastad person som direkt eller indirekt var föremål för de uppgifter som röjandet avser", heter det vidare i åtalet.

Informationen hon läckt ska ha handlat om att en person har varit föremål för hemliga tvångsmedel. Hemliga tvångsmedel kan bland annat handla om telefonavlyssning, rumsavlyssning eller hemlig dataavläsning.

Uppgifterna ska ha röjts till en person som haft kontakt med den person som haft de hemliga tvångsmedlen mot sig, framgår av bevisuppgiften i åtalet.

Uppgifterna ska hon ha läckt i slutet av augusti i år. Gärningen ska anses som av särskilt farlig art, då kvinnan "genom att missbruka sin tjänsteställning" har undergrävt myndigheternas "möjligheter till bekämpning av brottslighet av allvarligt slag", skriver åklagaren.

Enligt åklagaren är brotten av ”systemhotande karaktär” och kvinnan har under häktningen omfattats av särskilda restriktioner.

Kvinnan åtalas även för grovt dataintrång, dataintrång samt brott mot tystnadsplikt av normalgraden.

Målet handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!