Åtal för mordet efter upploppet i Hjällbo

En 44-årig man sköts till döds och ytterligare tio personer utsattes för mordförsök. Nu åtalas en 22-årig man för det uppmärksammade mordet i Hjällbo i Göteborg i slutet av maj. Ytterligare en misstänkt är fortfarande på fri fot.

En man åtalas misstänkt för mord efter en skottlossning i Hjällbo i Göteborg den 30 maj.

En man åtalas misstänkt för mord efter en skottlossning i Hjällbo i Göteborg den 30 maj.

Foto: TT

Brott2021-10-15 08:38

Hjällbo i nordöstra Göteborg drabbades i slutet av maj av ett större upplopp och två dagar senare av en skottlossning som kostade en person livet och skadade ytterligare två personer.

Nu åtalas en 22-årig man, misstänkt för för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

På fri fot

Den nu åtalade 22-åringen blev efter skottlossningen upphunnen och misshandlad av en folkmassa innan polisen kunde gripa honom.

Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat att polisen tvingades avlossa ett varningsskott för att avbryta misshandeln och kunna gripa mannen.

Samtidigt letar polisen fortfarande efter den andra skytten, som ännu är på fri fot.

"Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott", säger kammaråklagare Sara Toreskog i ett pressmeddelande.

Oklar gängkoppling

Två dagar före mordet drabbade två grupperingar samman på och omkring Hjällbo torg, först i mindre bråk och sedan i ett större där mer än ett femtiotal personer befann sig på torget.

Elva män dömdes i somras till kortare fängelsestraff för våldsamt upplopp. Flera av de inblandade har kopplingar till ett kriminellt nätverk och en av teorierna bakom mordet på 44-åringen två dagar senare är att det handlade om en hämndaktion.

Enligt utredningen är mordet dock inte tydligt gängrelaterat.

– Upploppet var ju några dagar tidigare, men vi kan ändå inte se att det finns någon tydlig uppgörelse mellan rivaliserade kriminella nätverk som man kan se i andra sammanhang. Det finns inget så tydligt i det här ärendet, säger Kristina Hakenmyr, utredningsledare vid polisen, till TT.

Rättegången inleds den 1 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!