Åtal: Stal knark från gäng – skulle mördas

Två 16-åringar från Dalarna fick i uppdrag att mörda en man som stulit narkotika från det kriminella Foxtrotnätverket. I jakt på mannen kidnappade de och skottskadade hans kompis, men vännen lyckades fly. Nu ställs pojkarna inför rätta för kidnappningen, skjutningen och mordplanen.

Polisavspärrningar i Haninge söder om Stockholm efter kidnappningen som slutade i skottlossning sent på natten mot den 5 april i år. Arkivbild.

Polisavspärrningar i Haninge söder om Stockholm efter kidnappningen som slutade i skottlossning sent på natten mot den 5 april i år. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2023-11-14 20:42

Den 20-årige mannen hade hållits fången i en lägenhet i Haninge söder om Stockholm under pistolhot i flera timmar innan han till sist lyckades fly, sent på natten mot den 5 april i år.

I samband med flykten blev han beskjuten av de pistolbeväpnade 16-åringarna, enligt åklagare Ida Arnell.

– De börjar skjuta mot honom och han blir träffad i benet men lyckas fly därifrån. Han springer till en annan lägenhet och rycker i dörrarna. Hos någon familj är det inte låst och där kommer han in – och då larmas polisen, säger hon.

Båda 16-åringarna kunde gripas i närheten av brottsplatsen. I förra veckan väckte Ida Arnell åtal mot dem och flera andra, anklagade för inblandning i händelserna som ledde fram till skjutningen.

Stal knark

Motivet till kidnappningen kan spåras tillbaka till en man som stal narkotika från Foxtrotnätverket. Han hade tidigare lovat att sälja narkotikan, men ska ha fått kalla fötter och bestämde sig för att inte göra det. I stället gav han bland annat bort delar av drogerna till vännen som sedan kidnappades.

Under våld och dödshot försökte man sedan tvinga 20-åringen att lura mannen till platsen.

– Men den här personen som har stulit narkotikan vet ju vad han gjort så han vill inte komma dit, säger Ida Arnell.

De två åtalade 16-åringarna är precis som flera andra av de misstänkta i målet från Dalarna, och ska ha rekryterats för att döda mannen mot betalning.

Bevis från chattar

Stora delar av bevisningen består av chattar mellan de misstänkta, och enligt åklagare Ida Arnell är det tydligt att pojkarna inte har varit svårövertalade.

– I slutet av mars börjar de erbjuda sina tjänster, om det skulle vara sprängningar eller skjutningar eller något annat.

Bland övriga åtalade finns en tonåring som även är misstänkt för inblandning i mordet på en 15-åring som sköts ihjäl på en restaurang i Skogås söder om Stockholm i januari i år.

Rättegången om kidnappningen och mordplanen inleddes i Södertörns tingsrätt på tisdagen och är planerad att pågå till den 11 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!