Åtal: Teg – trots vetskap om planerat mord

Mannen visste om att kvinnan satt inlåst – och att hon skulle mördas. Trots vetskapen valde han att vara tyst. Nu åtalas en 34-årig man för underlåtenhet att avslöja mord och människorov.

Polis och kriminaltekniker på plats i ett flerfamiljshus i centrala Malmö där två personer hittades döda i augusti 2021. Arkivbild.

Polis och kriminaltekniker på plats i ett flerfamiljshus i centrala Malmö där två personer hittades döda i augusti 2021. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-12-19 10:18

Enligt stämningsansökan vid Malmö tingsrätt visste mannen att kvinnan spärrats in i lägenheten i centrala Malmö den 19 augusti förra året.

Syftet var att hon skulle pressas på pengar. Två dagar senare berövades hon livet, även det något 34-åringen visste om på förhand.

– Han har inte medverkat i själva gärningen utan bara fått information om det och underlåtit att anmäla saken, säger åklagare Pia Björnsson till TT.

I bevisningen finns bland annat kommunikation över en krypterad app mellan den misstänkte mördaren och 34-åringen. Själva mordet har däremot aldrig gått till åtal då den misstänkte gärningspersonen inte längre är i livet, uppger åklagaren.

Samma dag som kvinnan spärrades in syns en överföring på 20 000 kronor mellan konton, och i det sammanhanget förekommer även en påbörjad ansökan om konsumtionslån som kvinnan ska ha gjort med sitt bank-id innan hon berövades livet.

34-åringen ska enligt åklagaren inte ha erkänt sin vetskap om brotten, även om han själv har uttalat "besvärande omständigheter" i förhör.

Efter att kvinnan anmälts försvunnen hittade polisen spår som ledde till en av hennes kollegor. När polisen bröt sig in i lägenheten hittades både kollegan och kvinnan avlidna, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan var mördad med ett skjutvapen och mannen hade tagit livet av sig själv. Efteråt har det visat sig att mannen var vid liv när polisen först knackade på, men att han sedan hann ta sitt liv innan poliserna med hjälp av låssmed tog sig in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!