Åtalad hade eget luftspaningstorn på tomten

Trots eget luftbevakningstorn och militära terrängfordon i sin ägo – mannen som åtalas för innehav av hemligt material om ett stort antal militära försvarsanläggningar förnekar att han är en så kallad "Möp" –försvarets förkortning för ”militärt överintresserade privatpersoner, rapporterar Skånska Dagbladet.

Mannen åtalas vid Lunds tingsrätt. Arkivbild

Mannen åtalas vid Lunds tingsrätt. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-03-29 08:41

Mannen, en skåning i 70-årsåldern, åtalades i mitten av mars för grov obehörig befattning med hemlig uppgift efter att det har uppdagats att han haft hemligt och känsligt material om 41 militära försvarsanläggningar i sin bostad.

Materialet hittades under en husrannsakan, och handlar enligt åklagaren om sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur.

Det handlar om väsentliga anläggningar för Sveriges försvar, och skadan för Sverige av att materialet behandlats på det här sättet gör att brottet ska bedömas som grovt. Bakgrunden är ett stort intresse för militära anläggningar, bedömer åklagaren.

Själv ställer sig dock den åtalade frågande till anklagelserna, då han i förhör med Säkerhetspolisen uttryckt att han haft planer på att bidra med material till en bok – samt att han egentligen inte är särskilt intresserad av det militära, skriver tidningen. Trots påståendet har mannen även haft eget luftbevakningstorn i trädgården, samt ägt militära terrängfordon av typen Valpar, med komplett radioutrustning.

Den åtalade, som haft kontakt med likasinnade, har inte haft intresse av att skada Sverige, har åklagare Mats Ljungqvist tidigare sagt till TT.

– Vi har i förundersökningen kommit fram till att syftet för honom inte har varit att röja uppgifterna för främmande makt, utan här handlar det om den här gruppen av personer som är intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!