Åtalas för djurplågeri på mjölkgård

Ägaren av en mjölkgård i Hälsingland, som uppmärksammats av SVT Uppdrag Granskning, har åtalats för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Ägaren till en mjölkgård i Hälsingland har åtalats för djurplågeri. Arkivbild.

Ägaren till en mjölkgård i Hälsingland har åtalats för djurplågeri. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Brott2021-12-09 12:40

Enligt åtalet har djuren inte fått tillräckligt med foder eller foder av dålig kvalitet vilket gjort att de varit för magra. De utrymmen där djuren vistades har inte hållits rena vilket ledde till att de hade gödsel på kroppen. Inte heller har ägaren till gården sett till att djuren i tid fått vård eller avlivats när de visat tecken på sjukdom eller ohälsa.

Åtalet bygger länsveterinärs inspektion av djuren på gården i januari förra året samt på oanmälda djurskyddskontroller som Länsstyrelsen gjort under perioden september 2019 till februari 2020.

Filmer som tagits av en privatperson i december 2019 uppmärksammades av bland andra Uppdrag Granskning i SVT. På filmerna sågs både utrymmen och djur som var kraftigt nedsmutsade. Vid Länsstyrelsens oanmälda besök både före och efter privatpersonen filmade var djur och utrymmen inte lika smutsiga. Därför anser åklagaren inte att de filmerna visar ett "normalläge" på gården.

"I åtalet lägger jag djurhållaren till last bland annat att han inte haft tillräckligt rena utrymmen och att djuren varit smutsiga, men inte i sådan omfattning som framgår av filmerna och därför åberopar jag inte dem som bevisning, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund enligt pressmeddelandet.

Den åtalade förnekar brott och hänvisar bland annat till egen ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!