Åtalas för hämnddåd efter dödliga skjutningen

Efter skjutningen i Botkyrka sommaren 2020 – där en tolvårig flicka kom i vägen för kulorna och dog – så ska en hämndaktion ha inletts av dem som upplevde sig som de egentliga måltavlorna för skotten. Nu åtalats nio män för bland annat mordförsök under samma höst.

Polis undersöker platsen där en tolvårig flicka sköts till döds i augusti 2020. Nu kommer ett åtal med koppling till den skottlossningen. Arkivbild.

Polis undersöker platsen där en tolvårig flicka sköts till döds i augusti 2020. Nu kommer ett åtal med koppling till den skottlossningen. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Brott2022-08-30 10:19

Brotten som åklagare Ida Arnell nu åtalar de nio männen för ska bland annat ha begåtts i Norsborg och Vällingby i Stockholm, under perioden den 2 augusti till den 23 november 2020. Utöver mordförsök rör det sig om medhjälp till försök till mord och förberedelse till mord. Detta ska ha koppling till den skottlossning i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm, där en tolvårig flicka dödades.

Den tolvåriga flickan, Adriana, var ute med sin hund i närheten av en snabbmatsrestaurang i Botkyrka den 2 augusti för två år sedan, då hon träffades av skott som avlossades från en förbipasserande bil. Enligt polisen var Adriana inte måltavlan.

Som måltavlor upplevde sig däremot två män som befann sig på samma plats, och som nu ingår bland de åtalade.

– De blir själva beskjutna vid tillfället, sedan har vi tagit del av krypterade chattar från Sky som visar att man direkt efter den här händelsen börjar planera för en hämnd, mot de personer som man uppfattar är de som skjuter vid tillfället, säger Ida Arnell.

Luras fram

I planerna involveras även fler personer i den aktuella kriminella gruppering som männen tillhör, och som vid tillfället ligger i konflikt med den gruppering de tror ligger bakom skottlossningen vid restaurangen.

– De kontaktar även personer i andra nätverk, som ska vara med och lura fram målsägarna, säger Ida Arnell.

Den 7 september 2020 äger ett mordförsök rum i Vällingby, där både automatvapen och pistol används och där 32 skott avlossas. Ett skott träffade en av de personer som hämnden var tänkt att riktas mot.

– De andra 31 skotten missar då. Skott träffar fönster på tre olika lägenheter och i en av lägenheterna går skottet in i vardagsrummet. Även ett garage i närheten träffas av skott, säger Ida Arnell.

Två släppta

Åtalet är alltså nära kopplat till dödsskjutningen av tolvåringen, där åtal kommer att väckas den 14 oktober i år. Det åtalet innefattar mord, men även bland annat grov misshandel, förberedelse till mord och försök till mord.

Flera män misstänks i det ärendet men för två av dem, som varit efterlysta i ärendet, hävdes häktningen i fredags.

"Misstankarna mot dem gällande mord och försök till mord har lagts ned då det inte finns tillräckliga bevis för att väcka åtal mot dem. En man kommer alltjämt vara häktad i utevaro och internationellt efterlyst för mord och försök till mord", säger vice chefsåklagare Anna Svedin, som leder den utredningen, i pressmeddelandet.

Åtalen kommer att tas upp i en och samma rättegång, som är planerad att inledas i september.

Människor som samlats vid blommorna och ljusen på platsen där den tolvåriga flickan sköts ihjäl. Arkivbild.
Människor som samlats vid blommorna och ljusen på platsen där den tolvåriga flickan sköts ihjäl. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!