Åtalas för stöld av kungens fiskeutrustning

I augusti var det inbrott i kungahusets fiskestuga i Forsavan utanför Tärnaby och fiskeutrustning stals. Nu åtalas de två misstänkta – en pojke och en man i 40-årsåldern – för stölden, skriver Folkbladet.

Kung Gustaf VI Adolf fiskar från båt i Tärnaån i augusti 1965. Nu har två personer åtalats för inbrott i hans fiskestuga. Arkivbild.

Kung Gustaf VI Adolf fiskar från båt i Tärnaån i augusti 1965. Nu har två personer åtalats för inbrott i hans fiskestuga. Arkivbild.

Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Brott2021-12-29 21:55

De två åtalas vid Lycksele tingsrätt. De ska ha stulit fiskeutrustning som rullar och spön för sammanlagt 42 600 kronor. Dessutom saknas ett fotografi på kung Carl XVI Gustaf med en storöring och ett dokument som benämns fångstrapport.

Hovstaternas totala skadeståndsyrkande är på 92 600 kronor. 50 000 kronor ska täcka skadorna på fiskestugan som uppkom vid inbrottet. I förhör framkommer också att alkohol saknas från stugan, men det är inget som Hovstaterna gör anspråk på.

De båda åtalade förnekar att de gjort inbrottet, men fingeravtryck och dna-fynd knyter dem till platsen. Dörren var uppbruten och en glasruta krossad. Där inne fanns en keps kvarlämnad och den ene misstänktes dna återfanns på en urdrucken whiskyflaska.

De misstänkta ska efter inbrottet ha slagit läger 500 meter från stugan och druckit sig fulla. Vittnen har också sett dem "uppträda misstänkt i området".

Kungahusets fiskestuga uppfördes 1931 av Gustav VI Adolf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!