Åtog sig kontraktsmord på gängman – döms

Tre unga män från Linköping tog på sig uppdraget att agera mordkommando i en gängkonflikt i Stockholm. Nu döms de till sju års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott, meddelar Södertörns tingsrätt.

Södertörns tingsrätt meddelade dom i målet på måndagen. Arkivbild.

Södertörns tingsrätt meddelade dom i målet på måndagen. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2023-07-24 11:07

Trion, alla i 20-årsåldern, greps i mars i en hyrbil i Älvsjö i södra Stockholm. De var maskerade och beväpnade med pistoler och väntade enligt misstankarna på att det tilltänkta offret skulle dyka upp.

Ytterligare en man i 20-årsåldern döms för samma brott, även han till sju års fängelse. Mannen, hemmahörande i Stockholm, döms för att dagen efter Linköpingstrion ha planerat att mörda samma man i en annan del av Stockholm.

Mordplanerna är enligt domen en del av den stora gängkonflikt mellan kriminella grupperingar lojala med det så kallade Foxtrotnätverket, som leds av den "kurdiska räven", och grupperingar lojala med Dalennätverket baserat i södra Stockholm.

I en av de nu dömdas telefoner hittade polisen en lista med vad som bedömdes vara fiender till den sida i konflikten som mannen anses tillhöra. På listan fanns bland annat det tilltänkta offrets namn.

Enligt tingsrätten har denne, en man i 25-årsåldern, lurats till adresser i Östberga och Bromma under förevändning att han ska titta på lägenheter. Väl framme var tanken att han skulle skjutas ihjäl.

Alla fyra förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!