Andreas Danman sköts till döds när han åkte på sin polismoped mot en skottlossning i stadsdelen Biskopsgården sent på kvällen den 30 juni.
I en gatukorsning mötte Andreas Danman en person som sköt två skott mot honom med kulsprutepistol. Ett skott träffade, och Danman avled.
17-åringen döms mot sitt nekande.
– Rätten är enig, säger rättens ordförande, lagman Göran Lundahl, på en pressträff när han kommenterar domen.
– Det är värt att notera att ingen har pekat ut 17-åringen. Domen bygger på indiciebevisning, säger Lundahl och nämner bilder från övervakningskameror och fynd av vapen och kläder som hittats och bedömts kunna knytas till gärningsmannen.
"Måste ha misstagit sig"
Polismannen sköts på cirka tio meters avstånd.
– Det är inte styrkt bortom rimligt tvivel att 17-åringen när han avlossade skotten har uppfattat att Danman är polis, säger Göran Lundahl.
Tingsrätten har inte hittat någon motivbild som handlat om att skjuta poliser, eller den enskilde polismannen.
– Vår slutsats är att han måste ha misstagit sig på person, säger Göran Lundahl.
Pojken kan dock inte undgå ansvar för dödligt uppsåt när han sköt Danman, anser tingsrätten.
– Det här är en gärning som är utförd i gängmiljö och som en del av en gängkonflikt, säger Lundahl.
Livstid för vuxen
Enligt åklagaren var 17-åringen egentligen ute efter att döda tre unga män på motståndarsidan. Han döms av tingsrätten för mordförsök på en av dessa tre.
En vuxen person skulle ha fått livstids fängelse för de brott 17-åringen nu döms för, enligt tingsrätten.
Tonårspojken döms också att betala nästan en halv miljon kronor i skadestånd till Andreas Danmans anhöriga.
Kammaråklagare Linda Wiking är i stort sett nöjd med domen.
– Tingsrätten har gått helt på den bedömning vi menar gäller, när det gäller mordet, säger Linda Wiking.
Hon hade yrkat på minst tio års fängelse för 17-åringen, men har förståelse för tingsrättens beslut om straffet.
– Sett till det han döms för är åtta år helt riktigt, tycker Linda Wiking.
Överklagande ej självklart
För advokat Hans Palm, som är 17-åringens juridiska ombud, är det inte självklart med överklagan till hovrätten.
– Det finns både möjligheter och risker med en överprövning. Riskerna är att åklagaren framhärdar att det ska bli ett strängare straff och att min klient också döms för de mordförsök han friades från, säger Hans Palm.
Hans Palm ska besöka sin klient under helgen och informera denne, som hela tiden nekat till anklagelserna, om det juridiska läget.
– Det är indiciebevisning mot min klient men dna och krutstänk är fakta, stark bevisning som jag inte kan prata bort. Min klient får ta beslutet om överklagan eller ej, säger Hans Palm.
Kläder och vapen
Flera personer såg eller hörde skottlossningen, och vittnade om sina upplevelser under rättegången i Göteborgs tingsrätt.
Dagen efter mordet hittades kläder, ett munskydd och en elsparkcykel i ett skogsområde cirka 700 meters gångväg från mordplatsen. Kläderna motsvarar i stora drag vittnens beskrivningar av gärningsmannen. Där fanns också ett vapen, som visade sig vara mordvapnet.
Två dagar efter mordet greps den 17-årige pojken, som senare kom att åtalas för mordet. Hans dna finns på kläderna och munskyddet som hittades i skogen. På kläderna fanns också en stor mängd tändsatspartiklar från vapnet.
Dömd tidigare
Pojken har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för mordförsök mot en något äldre tonåring. Offret den gången finns med även i denna utredning. Han och två vänner blev beskjutna strax före Andreas Danman.
Danman bar uniform, men mopeden har ingen polis-märkning. Han hade inte heller någon varselväst.
17-åringen nekar till att vara inblandad i händelserna i åtalet. Han säger att han var med bekanta och spelade spel i Frölunda, på andra sidan av Göteborg, när mordet skedde. Pojken har dock inte velat, eller kunnat, beskriva sina bekanta mer än med förnamn.