De två små pojkarna och deras farmor överfölls i hemmet i Lycksele kommun den 18 oktober. Den äldste sonen lyckades trots svåra skador fly och sprang till en granne som slog larm till polisen.
Pappan döms nu för mordförsök, synnerligen grov misshandel och grov misshandel.
Det yngsta barnet var nära att dö och Lycksele tingsrätt konstaterar att pappan i det fallet gjort sig skyldig till försök till mord. Våldet mot den försvarslöse fyraåringen var betydande och pågick under lång tid.
Pappan har i förhör erkänt att han ville döda alla tre. Men rätten anser inte att det är bevisat att han hade uppsåt att ta livet av den äldre sonen eller sin mor, framför allt för att våldet mot dem inte var lika omfattande.
"Sjukdomen tog över"
Under rättegången berättade den 50-årige mannen att hans psykiska sjukdom "tog över". Han hade slutat att ta sin medicin och uppgav att han börjat höra röster.
Den rättspsykiatriska utredningen visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren yrkade trots det i första hand på livstids fängelse eftersom han ansåg att pappan själv orsakat sitt tillstånd genom att sluta ta sin medicin.
Men rätten bedömer att mannens beslut att avsluta medicineringen var ett resultat av hans psykiska sjukdom.
– Därför tycker vi inte att det finns synnerliga skäl att döma en sjuk person till fängelse, säger den tillförordnade lagmannen Elin Carbell Brunner till TT.
Det anses samtidigt bevisat att mannen, trots sitt psykotiska tillstånd, varit medveten om vad han gjorde, och straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Åklagaren nöjd
Åklagare Andreas Nyberg är överlag nöjd med domen.
– De delar där man möjligtvis kan ha en annan uppfattning är rubriceringsfrågan, där han döms för försök till mord i ett fall, inte i tre fall. Det har kanske inte så stor betydelse för påföljden, utan mer för skadeståndsanspråket, säger Andreas Nyberg.
TT: Du hade yrkat på fängelse?
– Jag ville att tingsrätten i alla fall skulle pröva om det fanns utrymme för att döma pappan till fängelse. Men jag vet ju också om att det krävs synnerliga skäl när det finns en konstaterad psykisk sjukdom, och här anser inte tingsrätten att de synnerliga skälen föreligger. Givet det är sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning den rimliga påföljden.
Ska betala skadestånd
Särskild utskrivningsprövning tar man till om den psykiska störningen hos en person innebär en risk för återfall i nya allvarliga brott.
– Det betyder att det inte är sjukvården eller den psykiatriska kliniken som får bestämma om nån ska skrivas ut, utan det är förvaltningsrätten som fattar ett sånt beslut, säger Elin Carbell Brunner.
Pappan döms även för olaga hot mot den granne som larmade polisen om attacken. Han ska betala skadestånd till alla offren och även till barnens mor, som vårdat barnen efter händelsen. Sammanlagt rör det sig om nästan en halv miljon kronor.
Pappans advokat har inte gått att nå.