Även hovrätten fäller konsult för spioneri

Tre års fängelse för spioneri mot Sverige. Det blir hovrättens dom mot en 47-årig man som förde vidare företagshemligheter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

Den spionåtalade mannen anländer till förhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Under tisdagen kom hovrätten med sin dom i målet. Arkivbild.

Den spionåtalade mannen anländer till förhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Under tisdagen kom hovrätten med sin dom i målet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2021-12-14 05:15

I tingsrätten dömdes mannen enbart för informationen han fört vidare från Scania, men hovrätten för västra Sverige gör en annan bedömning och anser att uppgifterna från såväl Scania som Volvo Cars är sådana att det kan skada Sveriges säkerhet om främmande makt får ta del av dem.

– Men hur vi har kommit fram till det kan jag inte redogöra för eftersom det är sekretessbelagt material, säger hovrättspresident Anders Hagsgård.

Samma straff

I hovrätten har ytterligare bevisning i form av ett nytt förhör och annat skriftligt material tillkommit. Rörande påföljd gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten: tre års fängelse.

– Spionerimål är mycket sällsynta, så det finns ingen praxis på området. Man får göra en sammanvägd bedömning och vi tycker att även om han döms för fler gärningar så är det inte värt ett högre straff än vad tingsrätten har dömt till, säger Anders Hagsgård.

47-åringen greps i början av januari 2019, mitt under ett möte med en rysk diplomat han fått kontakt med via en bekant 2016, och med närmare 30 000 kronor på fickan. Enligt Säpo var den ryske mannen egentligen en underrättelseofficer från ryska säkerhetstjänsten SVR.

Fotade skärmar

47-åringen å sin sida har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor och efter det bedrivit konsultverksamhet inom teknik och it där han arbetat med uppgifter som Säpo bedömt är av intresse för främmande makt. Under 2016–2017 arbetade han för Volvo Cars och från februari 2018 fram till dess att han greps i början av 2019 hade han konsultuppdrag för Scania.

Under åren lämnade 47-åringen över hemlig information från företagen till den ryske mannen. Informationen införskaffades bland annat genom att han fotograferade dataskärmar. Filerna fördes sedan över på USB-minnen som mannen mot betalning överlämnade till den ryske mannen.

Mannen själv har hela tiden nekat till brott.

"Min huvudman hade hoppats på en annan utgång i hovrätten. Vi kommer ha ett sammanträde i veckan för att diskutera ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen", skriver 47-åringens försvarare i ett mejl till TT.

Fakta: Spioneri

Den som "för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet" döms för spioneri, enligt brottsbalken.

Detta gäller också om någon i samma syfte "obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift".

Maxstraffet för spioneri av normalgraden är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och arton år, eller livstid.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!