Barn i gäng rekryterar 12-åringar: "Slukas upp"

Rekryteringen av barn till kriminella nätverk kan gå snabbt – ibland på mindre än en dag. Ofta rekryteras barn i 12–15-årsåldern av unga som är 15-20 år, visar en ny rapport från Brå.
–Det vi ser är ju att barn rekryterar barn, säger utredare Anna Jonsson.

Katharina Tollin, projektledare (till vänster), och Anna Jonsson, utredare, då Brottsförebyggande rådet presenterar resultatet av en studie om hur barn och unga involveras i kriminella nätverk.

Katharina Tollin, projektledare (till vänster), och Anna Jonsson, utredare, då Brottsförebyggande rådet presenterar resultatet av en studie om hur barn och unga involveras i kriminella nätverk.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Brott2023-11-01 09:04

På regeringens uppdrag har Brottsförebyggande rådet (Brå) studerat hur barn och unga involveras i kriminella nätverk. Bland annat har man intervjuat närmare 30 personer som själva varit med i kriminella nätverk.

När det gäller rekrytering till kriminella ungdomsgäng, där man hänger med kompisar och utför brott tillsammans, är inträdet ofta glidande. Men när nästa steg tas och de unga rekryteras till kriminella nätverk går det ofta snabbt – till och med så pass att man ofta minns det exakta tillfället då det avgörande beslutet togs.

– Nästan alla våra intervjupersoner kan identifiera ett specifikt tillfälle när man gått över till nätverket. Det är ofta när man tackat ja till ett erbjudande från en äldre person, säger Katharina Tollin, projektledare för studien, vid en pressträff.

Styrs av äldre

Ett skifte som innebär att barnen ger upp sitt självbestämmande.

– Barnet kommer för lång tid framöver att styras av den person som rekryterat honom, säger Tollin.

Studien visar alltså att det framför allt är barn som rekryterar, säger utredaren Anna Jonsson.

– Typexemplet handlar om att en 15, 16-årig kille rekryterar en 12, 13-årig kille, där syftet är att den äldre vill tjäna mer pengar och avancera i nätverket genom att gå från hektonivå till kilonivå vad gäller cannabisförsäljning. Då behöver han yngre som han kan exploatera, säger hon.

I riskzonen för att dras in i nätverk finns barn som begår mindre allvarliga brott, är synliga utomhus i utsatta områden eller känner någon i nätverken.

De används för att förvara, transportera och sälja narkotika. Efter ett tag kan de även få andra uppdrag, som att transportera vapen, utföra våldsdåd eller hjälpa till med bedrägerier.

Yngre barn är billig arbetskraft, får utföra jobb med stor risk för upptäckt och bidrar till att de kriminella gängen kan växa.

– Man kan betala barn mindre än äldre. Man kan också få dem att ta på sig andra risker. Det är lättare att manipulera barn, säger Katharina Thollin.

Snabb karriär

Ett snabbt sätt att avancera uppåt är att utföra exempelvis en skjutning. Ett annat sätt att göra snabb karriär är att ta på sig brott för en äldre gängkriminell.

– Då kan det handla om att man går in på en polisstation och erkänner ett brott som man inte har begått och därefter sitter av straffet. Det innebär också en möjlighet att komma upp i den här strukturen, säger Thollin.

Det finns alltså sannolikt barn och unga som avtjänar straff för brott som begåtts av äldre personer.

Om ett barn har dragits in i ett gäng är det svårt att lämna. Men det kan uppstå tillfällen att hoppa av, exempelvis om barnets rekryterare lämnar landet. Vid sådana tillfällen är det avgörande att samhället agerar för att få barnet att hoppa av, enligt rapporten.

"Ett pyramidspel"

Linda Lindgren, teamledare för fältarbetande socialsekreterare i Västerås som deltar vid pressträffen, vittnar om hur snabbt det kan gå.

– Vi ser hur de här barnen slukas upp, hur fort det går, och vi känner oss ganska maktlösa inför det som sker i dag och vad vi ska kunna göra åt det, säger hon.

Utredarna lämnar flera förslag på vad som bör göras. Det handlar dels om att minska barnens utsatthet – bland annat genom att stärka avhopparinsatser för barn och unga, dels om att sänka nätverkens kapacitet.

– Till exempel bör man se över rättsväsendets befogenheter att använda hemliga tvångsmedel i utredningar som rör barn under 15 år, säger Anna Jonsson.

Fakta: Förslag från Brå

Minska de kriminella nätverkens kapacitet:

Ge rättsväsendet bättre förutsättningar att utreda brott där barn exploateras. Överväg exempelvis om hemliga tvångsmedel kan användas i brottsutredningar mot barn under 15.
Reducera risker i samband med placeringar och anstaltsvistelser. Begränsa tillgången av mobiltelefoner på Sis-hem.
Om barn ska inkluderas i strategin Gruppvåldsintervention (GVI), känd som “Sluta skjut”, bör man se över vilka verktyg som är lämpliga för minderåriga.
Se över träffytan för straffbestämmelsen om det nya brottet involverande av barn i brott.

Minska barns utsatthet:

Se över om anpassade insatser, exempelvis funktionell familjeterapi och multisystematisk terapi, är tillgängliga för målgruppen.
Anpassa stödet utifrån vårdnadshavarnas förutsättningar.
Utveckla uppsökande avhopparinsatser, exempelvis för tillfällen då äldre personer i nätverken är frånvarande i området.
Förebygg grooming inom lokal brottsförebyggande samverkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!